Against Cold Football

Voetbal wordt gespeeld door twintig voetballers en twee keepers op een mooi groen grasveld. De tweeëntwintig spelen ten eerste voor zichzelf en daarna voor supporters. In de gemiddelde stadions in de eerste divisie zijn dat er niet bijster veel, maar in De Adelaarshorst komen toch elke wedstrijd vijfduizend supporters naar de wedstrijd kijken. Soms worden deze supporters verwend, maar meestal niet. Uiteindelijk is het voor de meeste supporters een avondje uit. Sommigen gaan alleen, maar het merendeel met vrienden.

Een avondje uit in De Adelaarshorst is leuk als de temperatuur normaal is. De temperatuur is al een week of twee niet boven de nul geweest en ’s nachts is het helemaal bar en boos. Dat betekent dat de wedstrijden, die ‘s avonds gespeeld worden, gespeeld worden bij -5 graden. De gevoelstemperatuur ligt dan vaak nog ietsje lager. Dat is geen goed moment om voetbal te kijken. Dan is het moment aangebroken dat je ‘je moet kleden op het voetbal’. Een dubbel paar sokken, een extra vest onder je jas, een roodgele Eaglessjaal om, handschoenen aan en een muts op. Je inpakken voor negentig minuten voetbal. Dat kan de bedoeling niet zijn. Ervaringen uit het verleden bevestigen dat. Logisch dat er supporters thuis blijven.

Ook op het veld hebben de spelers er last van, maar de KNVB hamert er altijd op dat er gespeeld MOET worden. Als het veld maar vlak is wordt dan altijd gezegd. Dat datzelfde veld keihard is is blijkbaar niet belangrijk. Het resulteert in ‘toevalsvoetbal’. Soms zal je een wedstrijd winnen, soms verlies je. In het amateurvoetbal worden wedstrijden er dan gewoon uitgegooid en later ingehaald. In het betaalde voetbal doen ze dat liever niet. Gelukkig is er een laagje sneeuw gevallen, waardoor de velden nog slechter zijn.

Uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers. De voetballers spelen met de rem erop, omdat ze niet gewend zijn op de harde ondergrond te spelen en de supporters zitten of staan alleen maar te koukleumen. Het wordt tijd dat er eens mensen wakker gaan worden bij de KNVB. Waarschijnlijk bekijken zij de wedstrijden van achter het glas of gewoon thuis op de bank. Als zij zich een klein beetje in konden leven met de gemiddelde voetbalsupporter, dan gelasten zij wedstrijden met de voorspelde temperaturen gewoon af. De wedstrijden worden daarna op een later moment ingehaald met normale temperaturen. Er zullen dan alleen maar winnaars over blijven, op de tegenstanders van Go Ahead Eagles na dan, want die verliezen.

Mijn voorstel is: Als de temperatuur onder nul komt: niet meer voetballen.

(Dit stukje verscheen in Matchday, het programmakrantje van Go Ahead Eagles. De wedstrijd werd overigens afgelast)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s