Middagje FA Cup

Het is rust in Londen. Brentford FC speelt tegen Chelsea. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Eredivisie Live. Ik had ook Vitesse-Ajax kunnen kijken, maar op de een of andere manier trekt me dat niet. Liever een derby in West Londen. Brentford komt uit in de First Division, twee divisies lager dan het grote Chelsea, maar na vijfenveertig minuten is daar niets van terug te zien. Brentford leidt gewoon met 1-0. Marcello Trotta scoorde de 1-0. Heel Griffin Park werd gek.

FA Cup voetbal. Dat klinkt als pure romantiek. ‘Vroeger’ kon je een, als je geluk had, hele wedstrijden live zien op BBC. Zo herinner ik me een legendarische wedstrijd ergens in de jaren negentig tussen Chelsea en Liverpool. Bij rust stond het 0-2, maar toen na de rust Ruud Gullit Mark Hughes in het veld bracht kwam alles nog goed. 4-2 Voor Chelsea werd het. Het zal iets met de historie te maken hebben, die ik verder niet ken, maar Engels bekervoetbal heeft het gewoon.

Zaterdag keek ik op een internetstream Norwich City-Luton Town. Luton Town stond vijfentachtig posities lager op de Engelse ranglijsten, maar won wel. Luton Town is een mooie club. Vorig jaar zag ik twee wedstrijden van Luton Town. Een keer verloren ze de promotiewedstrijd naar de Second Division, het vierde niveau in Engeland. Er waren vijfentwintig duizend supporters meegereisd naar Wembley, maar York City was te sterk. Een paar maanden later was ik weer in de buurt. Ik zag Luton Town-Worchester Town voor de FA Cup. Na een typisch Engels potje ‘kick and rush’ werd het 2-1 en Luton Town was een ronde verder. Een ronde daarna won het van de Wolves en zaterdag was Norwich City dus aan de beurt. Negentig minuten lang achterover leunen en een enkele keer eruit komen. Een doelpunt was genoeg en Luton Town knokte zich in de koker voor de vijfde ronde.

Terug naar Brentford. Ook de tweede helft was zeer spannend. Chelsea kwam al snel terug en leek alles even te herstellen. Maar de jongens uit de First Division namen daarna brutaal weer de leiding. West Londen stond wederom op z’n kop. Juist toen het wonder waarheid leek te worden scoorde Fernando Torres de 2-2, waardoor beide clubs een replay mogen gaan spelen. Ook zoiets moois: een replay. Zoiets kennen we in Nederland niet eens. Het stadion Stamford Bridge zal weer uitpuilen voor een nieuwe derby.

En toen was het pas kwart voor drie ‘s middags. Er volgden nog twee verrassingen. Leeds United versloeg Tottenham Hotspur en Oldham Athletic won van Liverpool. Dit weekend werden maar liefst vier clubs uit de Premier League verslagen door clubs uit lagere divisies. En dan won Bradford City eerder deze week ook nog eens van Aston Villa in een andere bekercompetitie. Het was een mooie voetbalweek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s