Never ending story in Antwerpen

Never ending story in Antwerpen

Een van de mooiste tribunes van Europa staat in Antwerpen. Sla op de ring Antwerpen af richting Deurne en zoek naar stadionlampen. Al snel zal je er vier vinden. Als je daar een wedstrijd gaat kijken zorg dan dat je op ‘Tribune 2’ zit. Als je op die tribune zit ga je ver terug in de tijd. Die tijd heeft een gemiddelde dertiger misschien net meegemaakt. Denk aan houten banken met handgeschreven nummers. Aan afbrokkelend asfalt. Aan smerige pisbakken. Aan een dak met een knik erin. Mooier krijg je ze niet. Met een beetje geluk regen je ook nog zeiknat omdat de tribune maar voor de helft overdekt is. Het allerbelangrijkste is dat er een heerlijke voetbalsfeer hangt.

Antwerp FC heeft het al jaren niet makkelijk. De club heeft nooit geld en speelt daarom in de troosteloze Tweede Klasse in België. En daar heeft de club het vaak ook nog moeilijk tegen clubs als White Star Woluwe, Heist of Tubize. Een plek in de middenmoot moeten de supporters het mee doen. En juist die supporters verdienen beter. Als het ook maar even draait zitten er zo elke wedstrijd achtduizend supporters in het stadion. Bij uitwedstrijden gingen er dit seizoen zelfs een paar keer vijftienhonderd supporters mee en dat in Tweede Klasse.

Vandaag was er artikel te lezen op de site voetbalbelgie.be onder de noemer ‘Dromen zijn bedrog’ waar alle Antwerp supporters weer eens met de neus op de feiten werden gedrukt. Zo zouden er investeerders zijn die de club over willen nemen. Dat was afgelopen zomer al het geval en ook in de tussentijd tot nu is er regelmatig gewacht op investeerders. Uiteraard kwamen die niet. De club is waarschijnlijk in gesprek met fantasten. Want waarom zouden mensen uit Qatar of Indonesië geld in deze club steken? De nieuwste moneymaker heet Filip de Graeve. Deze man was een jaar of wat geleden verdachte in een zaak wegens vrouwenhandel. Jonge vrouwen uit het gezellige Moldavië kwamen naar Antwerpen om te dansen. Dat dachten ze tenminste. Uiteindelijk mochten zij het oudste beroep van de wereld beoefenen. Als dit soort types als De Graeve de leiding over een club moeten krijgen…

Een paar jaar terug was de oefenwedstrijd Antwerp-Beerschot een onvervalste Antwerpse derby. Er zaten twaalfduizend supporters op de tribune en de sfeer was niet te evenaren. Antwerp won met 1-0. De voorbereiding was pas een week onderweg en veel spelers hadden nog niet eens genoeg uithoudingsvermogen voor negentig minuten voetbal, maar de overwinning was heroïsch. Supporters huilden van blijdschap. Tot de volgende derby zijn zij ‘De ploeg van ’t stad’. Of die derby ooit nog een keer in Eerste Klasse gespeeld gaat worden is nog maar de vraag. Als er niets verandert zal Antwerp nooit promoveren en dat is voor het Belgische voetbal heel jammer, maar vooral voor de supporters van de club zelf.

Advertenties

One thought on “Never ending story in Antwerpen

 1. Prachtig artikel, u geeft lyrisch weer welke sfeer je ervaart op de legendarische tribune 2 van de Bosuil.
  Ook al is hij versleten, voor sommigen spuuglelijk, heeft hij stinkende urinoirs, je gaat nog steeds door diezelfde tunnel het stadion binnen, waar je als klein jochie, aan de hand van je pa of opa, met de kriebels in de buik, de “hel van Deurne Noord” betrad. Wat een zonde dat zo’n club wegkwijnt in 2e klasse.
  Onze club wordt ook wel eens “de oude dame” van het voetbal genoemd. Daar is deze tribune nog het laatste restant van.
  Als je al 9 jaar in de 2e klasse speelt, en nog wekelijks nog zo veel mensen kan enthousiasmeren, kan je wel inbeelden wat er zou gebeuren als we een constante zouden zijn in 1e klasse + al die vrijwilligers die jaar na jaar, uit clubliefde, door weer en wind het beste geven voor “hun” club, den Antwaarp.
  Ik stel me wel de vraag waarom 1 bepaald feit, uit het verleden van de nieuwe potentiële investeerder, automatisch moet betekenen dat deze investeringsgroep ook een slechte zaak is.
  Ik zie het verband niet. Wat ik wel weet, en zie, is dat er door enkele krokodillen in het bestuur (Michel), een vuil spel gespeeld wordt, via o.a. de media. Uit zelfbehoud, een wanhopig vastklampen aan hun machtsfunctie/statusje, en zodoende eigenbelang boven clubbelang plaatsen, jammer, bijzonder jammer.
  Macht en geld brengt soms het slechtste in een mens naar boven.
  Om een mooie quote als afsluiter aan te halen van een Antwerp-supporter: ” Als je stamnummer 1 hebt, de oudste club van het land bent, zo een historie hebt, dan speel je geen voetbal, dan BEN je voetbal…
  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s