Champions League

Vorige week speelden Real Madrid en Manchester United tegen elkaar in het kolossale Estadio Santiago Bernabéu in Madrid. Een dikke tachtigduizend toeschouwers keken in het stadion naar deze topwedstrijd, want zo mocht je dit affiche wel noemen. Ik vond het dé topwedstrijd van dit seizoen tot dusver. Ook de derby ergens eind 2012 in Deventer viel hierbij in het niets. Grote namen als Ronaldo, Van Persie, Özil, Khedira, Rooney, Ferdinand en Di Maria stonden op het veld. En het was ook nog eens een fenomenale wedstrijd om naar te kijken. Er waren kansen voor beide doelen en elke ploeg streed voor elke meter. Het woord handrem was niet van toepassing. Alles ging op het scherpst van de sneden. Het was zo’n wedstrijd waarbij je cola en chips in de buurt had en dat je baalde dat je een glas of een schaaltje moest bijvullen, omdat je dan misschien ook maar iets van de wedstrijd moest missen. De 1-1 kon ik mee leven.

Als ik naar een wedstrijd als deze kijk, denk ik weleens hoe spelers van Go Ahead Eagles zouden acteren tijdens zo’n wedstrijd. Ze kennen natuurlijk al de druk in de Adelaarshorst, waar elk fout balcontact gezien wordt en waarna je ook meteen afgemaakt wordt. Toch denk ik dat in Bernabéu de druk nog iets hoger ligt. Vermoedelijk komen alle elf spelers van Go Ahead Eagles met knikkende knieën het veld op en kijken angstig naar hun ouders en vriendin die op hun beurt op de tribunes kwijlend om zich heen kijken. Dit is iets andere koek dan Vak-2 op de hoofdtribune. Daarna volgt het ritueel van handjes schudden. Mijn vermoeden is dat de spelers van clubs als Real Madrid of Manchester United net iets stevigere handen geven en daardoor al met 3-0 voor staan. Spelers van Go Ahead Eagles staan met open mond hun sterren aan te gapen, die ze eigenlijk alleen maar aan kunnen op de Playstation. Sommige spelers willen hun helden zelfs kussen vrees ik.
En dan zo’n wedstrijd. De storm de eerste minuten is al te veel van het goede voor de fragiele Deventer spelers. Een Freek Heerkens wordt al meteen omver gelopen door een type Benzema en Khalid Karami denkt dat hij Ronaldo wel even uit kan spelen, waarna hij al voor dat hij de bal aangenomen heeft al in de achtervolging kan. Nick Marsman schiet gewoon alle ballen de tribune in, omdat hij al wel doorheeft dat we op het veld het doel van de tegenstander toch niet eens halen. Jarchinio Antonia vraagt na drie minuten al om een wissel, omdat er teveel lawaai van de tribunes komt. Marnix Kolder blijft nuchter voorin staan negentig minuten wachtend op een bal in zijn richting. Xander Houtkoop maakt foto’s van de tribunes met zijn meegesmokkelde telefoon. Uiteraard staat trainer Erik Ten Hag langs de lijn te coachen alsof hij denkt dat zijn ploeg als ze gewoon 4-3-3 blijven spelen en van achteruit opbouwen er vanzelf een kans komt.

Misschien is het ook maar beter dat Go Ahead Eagles tegen clubs als Helmond Sport speelt. Er zal best druk zijn vanaf de tribunes en Helmond Sport zal proberen hier te winnen, met spelers als Kazlaukas, Grabovac en Güvenc, maar de Deventer spelers hoeven niet onder de indruk te zijn. Zo gevaarlijk is de Adelaarshorst niet en zo hoog is het niveau in de Eerste Divisie niet. Go Ahead Eagles is als de kleine teen van Real Madrid en Manchester United. Voor ons zijn de play-offs al Champions League.

(Deze column versheen in Matchday, het officiele programmakrantje van Go Ahead Eagles)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s