Waar is dat uitvak?

Woensdag scoorde Jozy Altidore de 0-3 voor AZ in de Arena. Daarna juichte hij, zoals je hoort te doen na een doelpunt. Snel ging hij op zoek naar zijn eigen supporters. In de Arena moet je dan even zoeken, want de uitsupporters zijn ergens op de tweede ring weggedrukt. Dus stond hij een beetje vanaf het veld naar een vak te juichen dat dertig meter hoger zat en omringd was met glazen wanden. Altidore moest hele goede ogen hebben wilde hij de supporters ook echt zien. Dan is de charme van het juichen richting je eigen supporters al weg. Na de wedstrijd stonden alle spelers van AZ te springen onder het uitvak. Handjes de lucht in en springen. De supporters in het uitvak hadden ook de handjes in de lucht en juichten ook. Echt visueel contact ontbrak.

Tegenwoordig word je als uitsupporters ergens in een vak verstopt op de tweede ring in een stadion. Feyenoord heeft een nieuw uitvak op de tweede ring. Bij FC Twente zijn de uitsupporters ook veilig een verdieping verhuisd. In Groningen hebben ze ook een aardige vissenkom ontwikkeld, om over NAC maar helemaal niet te spreken. Bij PSV hebben ze ook een donker hoekje gereserveerd voor de uitsupporters. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Uitzonderingen zijn uitvakken in Utrecht en Waalwijk, waar nog geen glazen wanden voor zijn gebouwd.

‘Vroeger’ kon je de uitsupporters nog gewoon zien als je televisie keek. Nu zijn ze verstopt. Als een club een doelpunt scoort is de kans klein dat je nog supporters ziet juichen. Spelers weten daardoor vaak ook niet waar ze met hun blijdschap heen moeten. Een doelpunt wil je delen met je supporters. Nu gaan spelers maar raar juichen met elkaar of ze vieren het ingetogen. Een Wilfred Bony maakt het zelfs nog erger, die juicht gewoon helemaal niet meer na een treffer.

Jaren geleden waren de uitvakken op Monnikenhuize, het Oosterparkstadion, de Adelaarshorst, en de Meer juist mooi om naar te kijken na een doelpunt. Wild springende supporters, die richting de hekken renden of er al in hingen. Ook bij Twente en bij NAC was het in de eerste fase in het nieuwe stadion nog mooi wegkijken na doelpunten. Spelers renden dan richting uitvak en de spelers met een beetje gevoel voor supporterscultuur klommen ook gewoon in het hek. Vuistje omhoog enzo, mooi!

Nee, voor juichbeelden van supporters hoef je tegenwoordig de televisie niet meer aan te zetten en dat verrekte zonde. Als iemand nog tips heeft voor stadions in de buurt waar nog wel lekker gejuicht wordt: we houden ons aanbevolen.

Advertenties

3 thoughts on “Waar is dat uitvak?

  1. Klopt helemaal…tis jammer dat je het uitvak in stadions weinig tot niet ziet …maar wees eerlijk gaat alles niet achteruit met.een nieuw sradion…tuurlijk moet.je met de tijd mee..maar dan kom je weer bij het.moderne footbal..en dat willen wij weer niet…ach.zo.kan ik wel uren door gaan…

  2. Bij de verkiezing van het slechtste uitvak van het betaalde voetbal scoort ons uitvak hoge ogen. AZ heeft het mooiste uitvak zonder enige beperking qua zicht op het veld!

  3. Volgens mij kom je al snel in de Jupiler League uit voor mooie uitvakken.
    Alleen daar loop je weer tegen een ander probleem aan, de altijd vervelende vrijdagavond waarop gevoetbald. Met nog een beetje meer pech mag je zelfs op maandagavond naar het stadion.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s