Maandagavond en meer

Het is maandagavond en we zitten weer in het voetbalstadion. Voor de wedstrijd tussen, op moment van schrijven, de nummer zeven tegen de nummer zestien in de Jupiler League. Iemand is op het idee gekomen om deze wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Excelsior live uit te zenden op televisie. De grote vraag is: wie gaat er thuis naar deze wedstrijd kijken, als ook Goede Tijden Slechte Tijden en Voetbal International erop is. Ik vrees niemand. In ieder geval niet voor je plezier.

De echte diehards zeuren er inmiddels al niet meer over, een wedstrijdje meer of minder op de maandag. Wel komen er steeds minder toeschouwers op af. Bij de laatste twee thuiswedstrijden op maandagavond tegen Veendam en Top Oss zaten er respectievelijk 3214 en 3364 toeschouwers in De Adelaarshorst. Dat is voor een club die gemiddeld bijna vijfduizend toeschouwers hoort te trekken niet veel. De vrij gemiddelde resultaten zullen ook niet helpen aan meer toeschouwers, maar de maandagavond lijkt de druppel te zijn.

Met ingang van volgend seizoen komt FOX van Rupert Murdoch in beeld als uitzendgemachtigde voor het betaalde voetbal in Nederland. Zij hebben in Engeland, Duitsland en Italië al het voetbal in hun bezit. De kans is groot dat de Jupiler League ook in een contract van FOX opgenomen wordt, omdat er verder geen partij lijkt te zijn die warm loopt voor Jupiler League voetbal. Daarom zijn de samenvattingen dit seizoen bijvoorbeeld  bij RTL 7 pas op zaterdagavond te zien, een dag na de wedstrijden. Hoezo mosterd na de maaltijd?

In Engeland valt het qua vreemde aanvangstijdstippen nog wel mee, maar in Duitsland kunnen ze er in de lagere divisies inmiddels wat van, sinds FOX in beeld is. Zo wordt er op vrijdagen om zes uur ’s avonds afgetrapt, zaterdagsmiddag om één uur, zondagmiddag om half twee en maandagavond om kwart over acht. Dit omdat het dan geen concurrentie meer is voor voetbal in de Bundesliga. Nu zijn ze in Duitsland vrij volgzaam en komen er ook nog wel flinke toeschouwersaantallen naar het stadion, maar vrolijk worden zij er ook niet van.

Ik zie het al voor me, dat zoiets op de Jupiler League geprojecteerd wordt. Dan haal je bijvoorbeeld het aanvangstijdstip op vrijdagen niet meer als je naar een uitwedstrijd wil. Voor een thuiswedstrijd wordt het dan al lastig. En dan de zaterdagen om half twee. Wie verzint het? Hoe wil je het voetbal doodmaken? De D1 van Sportclub Deventer en Sallandia spelen pas rond die tijd en dan moeten de C’tjes, B’tjes én de A’tjes nog. Zondag half twee blijft te vroeg en op de maandagavond komen er duizend toeschouwers minder gemiddeld.

Met zoveel wisselende aanvangstijdstippen is er niets meer te plannen. Je koopt momenteel een seizoenkaart omdat je er vanuit gaat dat het merendeel van de wedstrijden op vrijdagavond is, al is dat ook niet altijd het geval. Met vier eventuele speeldagen wacht je dus maar even met die seizoenkaart, of je koopt er helemaal geen één, oftewel nog lagere bezoekersaantallen. Nu valt het bij Go Ahead Eagles nog wel mee, maar wie weleens bij clubs als Emmen, Top Oss, Almere City komt weet dat het daar nu al niet heel druk is…

Om een lang verhaal kort te maken: nog meer rare aanvangstijdstippen is de doodsteek voor voetbal in de Jupiler League. Hou het bij één dag en stap ook af van die ene livewedstrijd op maandag. Er kijkt toch amper iemand. Je doet niemand een plezier met zoveel wisselingen. Het is te hopen dat het gezonde verstand een keer overwint en dat er door geld geen gekke dingen gedaan worden. Of we moeten gewoon promoveren… Nee, sorry. Dit laatste was een geintje.

Deze column staat deze week in Matchday, het officiele programmakrantje van Go Ahead Eagles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s