Mooi weer voetballers

Voor het gemak ga ik er even vanuit dat de temperatuur vanavond een beetje normaal is. Handschoenen en mutsen moeten we thuis kunnen laten, als de voorspellingen kloppen op moment van schrijven. Maar een aantal dagen vooruit voorspellen is moeilijker dan wij denken. Zo vaak gaan onze weermannen de mist in. Ik wil graag mooi weer, anders slaat deze column helemaal nergens op en verschijnt het een paar weken te vroeg. Maar ik ga van het positieve uit.

Het is een prachtig fenomeen: ‘mooi weer voetballers’. Iedereen kent ze wel. Die spelers die aan het begin van het seizoen de pannen van het dak spelen als de velden mooi groen zijn, zonder te veel polletjes. De temperatuur is dan tegen de twintig graden en niemand draagt lange mouwen. Sommigen hebben op een gegeven moment zelfs zweetpareltjes op hun voorhoofd. Dat zie je anders nooit. Shirt, broekje en kousen hoeven na de wedstrijd ook niet in de was, omdat een val op de grond geen vlekken oplevert. Passes komen altijd aan, omdat je de bal zo lekker kan raken op dat vlakke veld. De schoen net iets onder de bal en dan gaat die bal eigenlijk vanzelf in de goede richting. Of het een medespeler of het doel van de tegenstander is, maakt niets uit. Na de wedstrijd blijven ze nog even hangen op het veld, genietend van het zonnetje. Douchen kan altijd nog. Een beetje napraten met wat toeschouwers over de wedstrijd en uiteraard ook over wat komen gaat die avond. Als de eerste medespelers al in de kantine staan stappen zij een keer richting kleedkamer. Dat de kleedkamer nog aangetrokken moet worden met zo’n smerige trekker maakt niet uit. Het is mooi weer en dat stemt vrolijk. Dan zit iedereen altijd lekker in zijn vel. Aan het einde van het seizoen geldt hetzelfde verhaal.

Als je naar de prestaties van Go Ahead Eagles kijkt zou het zomaar kunnen dat wij over een groot aantal ‘mooi weer voetballers’ beschikken. Vooral in het begin van het seizoen speelden onze jongens een aantal keer erg goed. De temperatuur was toen nog ruim boven nul, of eigenlijk ruim boven de tien graden. Geen weer om lekker te blijven hangen na het laatste fluitsignaal, maar wel een prima voetbaltemperatuur. Toen de temperatuur alsmaar lager kwam te liggen, was dat ook te merken in het spel. Momenteel heb ik wel een vermoeden wie er bij ons de ‘mooi weer voetballers ‘ zijn. Zo is er een speler die zich helemaal in zijn shirt probeert te verstoppen als de temperatuur onder het vriespunt komt. En op het middenveld staat een speler die juist te veel wil doen om warm te worden. Ook voor hem zal een hogere temperatuur wel helpen.

Het is denk ik de algemene flow die je krijgt als spelersgroep als de temperatuur weer stijgt. Dat hebben alle clubs, maar aangezien wij voetballend beter zijn dan de rest zal dat vooral bij ons tot uiting komen. Wij hebben veelal jonge spelers en die haten kou. Kijk maar eens om je heen op straat. De jongeren zijn tot op het bot ingepakt tegenwoordig. Als je bijvoorbeeld in Engeland bent zie je jongens van die leeftijd in simpele truitjes zonder te veel poespas over straat lopen. En we weten allemaal hoe hard ze bikkelen in het Engelse voetbal. Dat kan geen toeval zijn.

Dus stel wij komen nu nog in de ‘mooi weer flow’, dan zouden er mooie dingen kunnen gebeuren dit seizoen. Vanavond bijvoorbeeld tegen Sparta. Echt zo’n wedstrijd waarvoor je naar het stadion komt. Twee clubs die tot de verbeelding spreken. Liefhebbers zullen zeggen dat beide clubs in de eredivisie horen. Wij weten beter. Maar we moeten ons ergens aan vastklampen. Daarom gooi ik nu maar in de groep dat we over ‘mooi weer voetballers’ beschikken. Dan kan het zomaar nog een mooi slot van de competitie worden.

Deze column verschijnt deze week in Matchday, het programmakrantje van Go Ahead Eagles. Helaas bleek de weersvoorspelling niet helemaal uit te komen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s