Sparta lachertje Jupiler League, met stip!

Door het programma ‘SPARTA, achter de poorten van het Kasteel’ op RTL 7 wordt de Rotterdamse club van Spangen kritisch gevolgd. Tijdens de eerste uitzending verkondigde de beleidsbepalers met trots dat ze voor het kampioenschap gingen. Dat is ook logisch, aangezien de club de hoogste spelersbegroting heeft en ze qua historie ook wel in de eredivisie thuis horen. Niets is echter zo moeilijk om terug te keren vanuit de Jupiler League. Vraag dat maar aan clubs als Cambuur, Den Bosch en Go Ahead Eagles.

In het programma wordt de club vanuit allerlei hoeken bekeken. Supporters, werknemers en spelers komen regelmatig aan het woord. Maar aan vernieuwing is ook gedacht. zo hangen er tegenwoordig camera’s in de kleedkamer en wordt uitgelegd dat Sparta met het computerbedrijf Ortec werkt die statistieken bij houdt voor de club. Vooral dat laatste wordt gebracht alsof de club hierdoor een grote stap naar het kampioensschap kan maken. Zo zagen we gisteren in de derde aflevering dat Sparta hun doelpunten vooral tegen krijgt ‘van recht voor het goal’. De spelers werden er op gewezen, omdat Excelsior ook vaak ‘van recht voor het goal’ scoorde en de wedstrijd daarna kregen ze weer twee doelpunten tegen ‘van recht voor het goal’. Ook vertelden de statistiekenneukers dat de ploeg die een rode kaart kreeg meestal de wedstrijd verloor. Kijk! Daar heb je nog eens wat aan… Henk Spaan, die zorgt voor het achtergrondcommentaar, leest zijn teksten vol overtuiging voor. Volgende aflevering gaan we zien hoe Sparta Alair Cruz Vicente vast gaat leggen, nadat ze in hun Ortec systeem zijn cijfers goed bekeken hebben.

Tenenkrommend is de manier waarop Wiljan Vloet, de Algemeen en technisch directeur, zijn hoofdtrainer Michel Vonk bekijkt en beoordeelt. Aan alles is te zien dat Vloet liever zelf de hoofdtrainer is. Zijn hete adem moet erg lastig zijn trainer Vonk, die het zichtbaar moeilijk heeft met de camera’s op zijn neus.

Maandag tweede paasdag barstte de bom in Spangen. Sparta verloor op haar 125e verjaardag van laagvlieger Emmen. Uit de laatste zes wedstrijden werden vier punten gehaald. Er volgde dan ook een spoedberaad ’s avonds en trainer Vonk en zijn assistent Pascal Jansen werden op non-actief gesteld. Wiljan Vloet bleef uiteraard zitten. De supporters zien het inmiddels niet meer zitten, aan de reacties her en der op internet te zien. Heel Nederland lacht inmiddels om de club, met hun gekke statistieken. Het zal nog een hels karwei worden om dit weer op de rails te krijgen. Of dat gekke computersysteem daar aan mee gaat helpen is echter de vraag.

Het programma is uiteraard na te kijken op de website van RTL Gemist

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s