Omhoog kijken

Eerlijk is eerlijk, ik ben dit seizoen niet te genieten als het over Go Ahead Eagles gaat. Een soort van gelatenheid is over mij heen komen te hangen. Deels komt dat door de boeken die ik uitgebracht heb. Als je ‘Net Niet’ en ‘Pieken en Dalen’ maar genoeg leest ga je het vanzelf geloven: Het wordt nooit meer wat. Het lijkt allemaal heel wat, maar uiteindelijk redden we het nooit. Al zeventien jaar niet. En dan maakt het niet uit als je met duizenden door de Deventer straten met de borst vooruit loopt . Massaal aanwezig bent in Sittard en daar uit je dak gaat omdat je negende geworden bent, of wint van Feyenoord voor de beker. Het zijn allemaal kleine succesjes, die groots gevierd zijn, maar we schoten er achteraf heel weinig mee op. We moeten die succesjes echter niet vergeten, anders wordt het supportersschap wel heel deprimerend.

Ik neem me het elk seizoen weer voor. Uitwedstrijden bij Emmen, Telstar, Top Oss en noem ze allemaal maar op. Eigenlijk wil ik ze overslaan. Het heeft zo weinig meerwaarde. Na al die jaren ben ik wederom toe aan wat nieuws en daar helpen die deprimerende uitwedstrijden niet aan mee. Toch ga ik bijna altijd, tegen beter weten in, omdat Go Ahead Eagles in mijn systeem zit. In het eerder genoemde rijtje had ook Veendam kunnen staan, maar zij zijn momenteel failliet. Er worden reddingsplannen in de marge gestart om de club alsnog te redden. Allemaal leuk en aardig, maar als je drie keer in de vier seizoenen financieel in de problemen komt kan je het blijkbaar niet aan om in deze eerste divisie te spelen, waar nog enigszins professioneel gedacht wordt. De supporters gun je het natuurlijk niet om hun club kwijt te raken en voor hun hoop ik dan ook dat de acties slagen.

Maar ik denk momenteel liever wat meer egoïstisch. Als Veendam namelijk uit de stand gehaald wordt is dat goed voor Go Ahead Eagles. Dan kijken we opeens weer omhoog. En opportunistisch als we zijn willen we dat alleen maar. Elke week weer. Stiekem kijken we elke week wel een keer naar de  stand. Wat als we vrijdag winnen en als die en die punten verspelen. Als, als, als. Dat heeft ons dit seizoen nog niet veel zoden aan de dijk gebracht. Maar je moet wat. Ik wil een spannend slot van de competitie en meedoen om promotie, want ik ben opnieuw klaar met de eerste divisie. En nu is er weer een kans om eruit te ontsnappen. De wedstrijd vorige week tegen Sparta smaakte dan ook naar meer. Dat smaakte naar een mooi slot van dit seizoen met wederom pieken en dalen.

Vorig seizoen wonnen we opeens vier wedstrijden op rij om daarna in Sittard eigenlijk ook een beetje te winnen in de laatste seconde. Waarom zou dat dit seizoen niet kunnen? Als iedereen er maar in gelooft . Wij als supporters moeten dat sowieso proberen, hoe moeilijk dat ook is met het recente verleden in het achterhoofd. Vorige week lukte dat goed in De Adelaarshorst. Het was een topavond voor alle supporters. Tegen Sparta leken ook de spelers het te beseffen dat het nog kan. De suggestie dat we misschien wel met ‘mooi weer voetballers’ te maken hebben werd keihard weggevaagd. In Leeuwarden vergaten ze dat overigens weer keihard. Met nog drie thuiswedstrijden voor de boeg en een faillissement van Veendam liggen er nog steeds mogelijkheden. De trainer moet nu ook ambitie uitspreken! Waarom doen we anders mee? Toch niet om weer in de eerste ronde van de play-offs eruit geknikkerd te worden? Doelstelling vooraf mijn reet. Als je tijdens de competitie ziet dat je een van de betere voetballende ploegen hebt, moet je er wat mee doen. Die eerste ronde moeten we zien over te slaan en dan … Maar misschien hou ik mezelf wel voor de gek nu.

Deze column staat in Matchday, het programmakrantje van Go Ahead Eagles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s