Vergeten voetbalboek: Kunstenaar op Kaalheide

Tweedehands boekenzaakjes zijn ‘the place to be’, als je van lezen houdt. Vaak kom je er pareltjes tegen uit de Nederlandse boekgeschiedenis. Wij zoeken uiteraard naar voetbalboeken en we kunnen verklappen dat je veel leuk spul kan vinden her en der. In 2004 verscheen ‘Kunstenaar op Kaalheide’ van Raymond Cuijpers. Een boek waar je zo inzit en ook niet meer uitkomt. Ondanks dat het verhaal zich afspeelt begin jaren negentig, is het ook nu nog leuk lezen.

Cuijpers was een talent begin jaren negentig en speelde in de jeugd en het tweede elftal van Roda JC. Hij beschrijft zijn jaren bij de club, die toen in opkomst was om zich daarna op te werken naar een bedreiger van de klassieke topploegen. Hij beschrijft naast zijn dagelijkse voetbalverplichtingen van alles in zijn privéleven. Zo ziet hij in het boek wel vijftig mooie meiden, maar het wordt nooit wat. Daar is hij te veel een flierefluiter voor. ‘Het komt allemaal wel goed’ is zijn favoriete instelling op dat moment.

  voorkant

Naast zijn carrière in het voetbal ontdekt Cuijpers steeds meer dat hij oog heeft voor kunst. Hij gaat ook studeren in die richting, waardoor het boek een mooie mix wordt van een privéleven van een twintiger in de tijdsgeest van de beginjaren negentig, kunst en uiteraard voetbal. Roda JC neemt veel tijd in beslag voor Cuijpers. Hij wordt in de jeugd gezien als een talent, maar talenten krijgen in Kerkrade weinig de kans om te slagen in het eerste die tijd. Hij speelt daarom zijn wedstrijden vooral in het tweede, met spelers als Ronald Waterreus en Eric van de Leur. In zijn laatste wedstrijd raakt hij zwaar geblesseerd, zodat zijn ‘profcarrière’ in mineur eindigt. Met Cuijpers is het allemaal goed gekomen. Hij mag zich inmiddels kunstenaar noemen. Niks mis mee. Die basis heeft hij gelegd terwijl hij eigenlijk profvoetballer wilde worden. Zo kan het dus ook lopen.

Interesse? Kijk dan hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s