Gezellig achter de poorten van het Kasteel

De kijkcijfers zijn ons niet helemaal bekend, maar door geluiden om ons heen denken we dat er te weinig mensen naar ‘Sparta, achter de poorten van het Kasteel kijken’. We horen tenminste te weinig over deze soms erg leuke serie op RTL 7. Het kan zijn dat het komt door Harry Vermeegen, waar je even doorheen moet. Maar daarna is het smullen bij Sparta. De serie, je kan het beter een soap noemen, is bijna op het einde en het wordt alleen maar leuker. De resultaten zijn namelijk niet naar behoren en het kampioenschap waar hard over geroepen is komt er niet.

De uitzending van afgelopen maandag was heerlijk. Sparta zit in een sportieve crisis en dat werd onderstreept door een nederlaag thuis tegen FC Emmen, net op de dag dat de club 125 jaar werd. Het hele feest werd een nachtmerrie en de normaal zo vredelievende supporters werden zelfs kwaad. Vredelievend voor de buitenwereld, want ook Sparta heeft een fanatieke aanhang die graag zeurt en zeikt. Trainer Michel Vonk laat het allemaal over zich heenkomen. Hij geeft een supporter de tip om ‘op te flikkeren’ en na de wedstrijd staat hij drie supporters van de harde kern te woord, waarvan er twee vreemd genoeg hun mond houden. De andere supporter loopt helemaal leeg tegen Vonk. Het zijn de bekende discussies tussen supporters en trainer met teksten dat de spelers er meer aan moeten doen en uiteraard de trainer net zo. Oftewel: gesprekken waar je geen steek verder mee komt. Als de spitsen van Sparta die dag wat scherper waren geweest hadden ze er vijf in geknald en was de hele discussie er waarschijnlijk niet geweest. Misschien had Sparta daarna wel een serie ingezet richting titel.

Nu was Vonk echter de gebeten hond en kwam uiteraard algemeen en technisch directeur Wiljan Vloet met zijn nare kop in beeld, de man die zich al de hele soap hardmaakt voor zijn geïntroduceerde statistiekenbedrijf, die Sparta naar een hoger plan moeten tillen. Statistieken zullen best nuttig zijn, maar om je hele club daar van af te laten hangen is een beetje ver gezocht. Naar verluidt betaalt het statistiekenbedrijf Ortec ruim om deze serie op televisie te krijgen om daarmee hun systeem te promoten. Waarschijnlijk krabben ze zich bij de club nog wel een keer op hun hoofd als ze alle afleveringen nog eens achter elkaar afspelen. Als ze dat al doen tenminste.
Sinds de serie op televisie is zijn de prestaties keihard minder geworden. Het kan bijna geen toeval zijn. Spelers zitten minder goed in hun vel, met de camera’s in de kleedkamer. Nu worden zij geconfronteerd met de beelden. Er lijkt een verband zichtbaar.
Maandag werd Michel Vonk dus ontslagen op televisie. Het kan voor hem zomaar de doodsteek zijn voor zijn carrière. De beelden onderstreepte niet echt dat hij een aanstormend talent is op trainersgebied. Daarvoor miste hij overtuigingskracht. Maar misschien lopen er wel meer trainers in het Nederlandse betaalde voetbal rond die zo werken. Dat ziet echter niemand, want daar lopen geen camera’s mee. Sinds een paar maandjes weet opeens iedereen wie Vonk is en wat zijn teksten zijn. Wij onthielden vooral de lach van Vloet toen hij wist dat ze knopen door gingen hakken en Vonk eruit gingen gooien. Die lach was een minne. Het paste bij zijn uitstraling.
Sparta kwam snel daarna met een nieuwe trainer. Henk ten Cate doet het momenteel pro-deo. De huidige keeper Pellatz wist niet wie Ten Cate was was in de serie te zien, humor natuurlijk. Ondertussen heeft Sparta onder Ten Cate nog geen wedstrijd gewonnen. Hij moet het in de nacompetitie gaan doen. Wij zijn benieuwd of technische man Vloet zijn conclusies trekt als het door hem samengestelde team de promotie niet haalt. Uiteindelijk heeft hij dan het hardst gefaald.

En nu moet je echt een keer gaan kijken. HIer de uitzending van afgelopen maandag. Een absolute kijktip!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s