Matchday: Kampioen hier? Liever niet!

Een jaar of tien geleden zaten we in een zelfde soort situatie als vanavond. FC Den Haag kon kampioen worden van de eerste divisie. Dat konden ze in Deventer, als ze ons wat punten afsnoepten. FC Volendam kan vanavond ook kampioen worden in de Adelaarshorst. Niets is meer vernederend dan een tegenstander die in jouw stadion een feestje viert. We hebben het de afgelopen jaren wel vaker gezien. Spelers die voor het uitvak helemaal uit hun dak gaan. Je staat er als thuissupporter dan bij als een Jan Lul.

Maar tien jaar geleden was er dus dezelfde soort situatie. Go Ahead Eagles zat sportief in een mindere fase en het was nog maar de vraag of er nacompetitie gehaald zou worden. We besloten met een groep supporters maar eens naar de afsluitende training te gaan om de boel op scherp te zetten. Naar een training gaan met een groep supporters was in die tijd redelijk uniek, helemaal op zaterdag om tien uur ’s ochtends. De spelers en technische staf waren dan ook zeer verrast met onze komst. En dat terwijl het maar een kleine veertig supporters en een hondje waren. We liepen het veld op en de training werd gestopt. ‘Wij eisen nacompetitie’ was de hoofdboodschap van deze vroege actie. Daarnaast werd er nog even op gewezen dat FC Den Haag best kampioen mocht worden, maar niet in Deventer. De spelers beloofden beterschap en dat was het ook wel weer. Veel had het niet om het lijf, maar we hadden ons statement gemaakt.

Een dag later speelde Go Ahead Eagles de pannen van het dak en won met 2-1 van FC Den Haag. De Hagenezen waren er niet aan te pas gekomen en gingen zonder schaal huiswaarts. Wij uiteraard blij, want wij vonden dat we daar aan mee hadden geholpen. Toenmalige spits en doelpuntenmaker Bram Marbus kwam er later nog op terug in het voetbaltijdschrift Johan. Hij belichtte zijn zeer enthousiaste manier van juichen: ‘Dat was mijn reactie op de inmenging van de fans. Zo van ‘hier heb je dan je nacompetitie!’ Hadden ze toch hun doel bereikt.’ Tegenstanders van de actie lieten ook van zich horen in regionale kranten, maar daar hadden wij uiteraard lak aan. Wij vonden het onze verdienste dat de ploeg daarna ook nacompetitie haalde en daarna Cambuur met 10-0 van de mat veegde.

Vanavond is de situatie wat onszelf betreft anders. Donderdag was er niemand bij de training aanwezig en play-offs hebben we al. Maar nog steeds kan er iemand kampioen worden. En wat is er nou mooier dan dat daar een stokje voor gestoken wordt. Persoonlijk vind ik het wel mooi als de spelers van FC Volendam met de handen voor het gezicht op de grond vallen en daarna huilend afdruipen. Vierhonderd supporters in het uitvak, die niet weten waar ze moeten kijken, omdat ze verloren hebben, maar uit beleefdheid nog naar hun helden klappen. Dat gevoel kennen we zelf ook wel… Uiteraard willen de supporters op de B-side hun dan wel uitzwaaien. Geen enkel probleem.

We moeten uiteindelijk in een flow komen voor de play-offs en daarbij helpt alleen een overwinning en dus is dat jammer voor de Volendammers. Dit zijn de avondjes waar voetbal voor bedoeld is. Het zal zo’n avond worden waar geluk en verdriet heel dicht bij elkaar ligt.

Deze column staat in Matchday, het officiele wedstrijdkrantje van Go Ahead Eagles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s