Vergeten ‘voetbalboek’: Zweetsokken en Prada-rokken

Dean Gorré was altijd een prima speler. SVV, Dordrecht 90, Feyenoord, FC Groningen en Ajax waren zijn Nederlandse clubs. Geen slecht rijtje. Daarna vertrok hij naar Engeland om bij Huddersfield Town, Barnsley en Blackpool te spelen. Helemaal niks mis mee. Begonnen bij een kleine ‘kutclub’ en daarna de stap gemaakt naar het grote Feyenoord. Toen hij daar echter buiten de basis viel koos hij voor speelminuten bij FC Groningen. Daar speelde hij zo goed dat hij naar Ajax kon. Allemaal heel logisch, net als zijn stap naar Engeland. Dat wil iedere voetballer.

Bij een bekende voetballer hoort een voetbalvrouw. De vrouw van Dean heet Magali en is naar eigen zeggen altijd heel gewoon gebleven. In de Rotterdamse R & B discotheek Bluetiek-in ontmoetten ze elkaar op de dansvloer. Het eerste drankje dat Dean haar aanbood sloeg ze af, want als zelfstandige vrouw betaalde ze zelf haar drankjes wel… Al snel bloeit er wat op en een nieuw voetbalstel is geboren. Magali gaat in het boek ‘Zweetsokken en Prada-rokken’ uitgebreid in op het leven als voetbalvrouw. Vanaf de eerste kennismakingen bij SVV (‘Destijds was ik erg onder de indruk van de professionaliteit, maar nu ik terugkijk, zie ik dat het veel weg had van een amateurclub’) tot bijna FC Twente (‘Als we naar Enschede verhuisden, zouden we in een heel andere wereld terechtkomen. De mode, de mentaliteit en het taalgebruik van de tukkers waren anders dan we gewend waren’) tot FC Groningen (‘Je zou verwachten dat voetballers in een vijfsterrenhotel terecht zouden komen, maar dat was hier beslist niet het geval.’) tot Ajax, waar ze bijna een huis kochten van crimineel de Zwarte Cobra. Het stel en hun talentvolle kinderen wonen nu in Engeland. Van dat avontuur is helaas weinig terug te lezen.

Als je eenmaal in het boek zit wordt het steeds meer tenenkrommend. De vrouw die zegt zo gewoon te zijn gebleven schept op over luxe en geeft om de haverklap af op collega voetbalvrouwen. Zij doet alles perfect en andere vrouwen doen dingen fout of zijn niet te vertrouwen. Als je je een leesmiddagje lekker wil ergeren moet je gewoon dit boek even lezen. Het is te hopen dat dit geen standaard voetbalvrouw is, want dan hebben de heren voetballers het niet makkelijk…

Van dit boek zijn er vijftienduizend exemplaren verkocht sinds het verschijnen in 2006.  Met Magali is alles nog steeds prima. Ze heeft inmiddels een eigen website en twittert er verder lustig op los. Een van haar zonen speelt inmiddels bij Swansea in Wales. Dean Gorre zelf is momenteel trainer van een Schots nationaal jeugdelftal.

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan weten wat jij er van vond.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s