Vergeten voetbalboek: Dromen, pesos en spelersvrouwen

Soms kom je een boek tegen met daarin een ongelooflijk verhaal. Jorrit Smink schreef zo’n boek. De journalist was in zijn vrije tijd ook trainer bij amateurclubs, die vrijwel niemand zal kennen. Ook was hij in de goede tijd assistent trainer bij Turkiyemspor. Die club raakte in verval, nadat de voormalige voorzitter vermoord werd. Smink vindt zichzelf de grote ontdekker van de alom bekende Melvin Platje en Nordin Amrabat. Die spelers coachte hij in de jeugd van VV Huizen.

Smink ontmoette een Chileense schone en werd verliefd. Hij werd ook meteen verliefd op het land Chili. Het ongelofelijke gebeurde. Smink maakte van zijn hobby zijn beroep. Hij werd trainer van een betaald voetbalclub in Chili, Deportes Melipilla. In ‘Dromen, pesos en spelersvrouwen’ krijg je een rondleiding door het Chileense voetbal met Smink in de hoofdrol. Waarom Deportes kiest voor een onbekende Nederlandse trainer is niet geheel duidelijk. Het is in ieder geval niet een heel logische keus.

Het avontuur van Smink duurt niet langer dan een paar maanden. Dan wordt hij alweer ontslagen en begint de club opeens punten te pakken. In de honderdenzestig pagina’s voor zijn ontslag heeft Smink echter een aardig beeld weten te schetsen van het reilen en zeilen van het Chileense voetbal. Of het allemaal even objectief is is soms de vraag, maar het leest wel lekker weg. Het boek uit 2009 is overigens alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar (trap niet in de prijzen die op Bol.com vermeld staan).

Na het lezen van zo’n boek waren we toch wel benieuwd naar het vervolg op trainersvlak van Smink. Gek genoeg is daar helemaal niets over te vinden. Het lijkt erop dat Smink na zijn Chileese avontuur geen enkele (amateur)club getraind heeft. Dat maakt het verhaal nog aparter. Het laatste teken van leven van Smink kwam eind 2012 vanaf een schaatsbaan. Hij liet een groepje Chilenen overkomen om te leren schaatsen

Voor een echte recensie en daar weer een recensie van Smink zelf van, kijk je hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s