De eerste uitwedstrijd

Op Facebook kan je de mooiste foto’s vinden. Deze foto werd gemaakt van een televisiescherm. De flits van de camera is er nog op te zien. Maar gelukkig verneukt de flitser het mooiste van de foto niet. Het gaat om een klein mannetje in een shirt van zijn club FC Utrecht. Links naast hem zit zijn vader. Een grote kale man. Het kleine mannetje zit netjes met handen op de knieën. Het lijkt erop dat hij ook een broekje en de sokken van zijn club aanheeft: het hele tenue dus. Vader en zoon zitten midden in het uitvak in Groningen. De vader zit er plichtmatig bij. Alsof het van hem allemaal niet hoeft, maar dat hij dit puur doet voor zijn zoontje. Die hele reis van Utrecht naar Groningen. Misschien is het wel de eerste uitwedstrijd van het jongetje. Dat zou het helemaal speciaal maken.

Vader en Zoon

Vader en Zoon

We beelden het ons even in. Het jongetje, ongeveer een jaar of zes, die voor het eerst naar een uitwedstrijd mag. De vader wil eigenlijk niet het hele eind naar Groningen rijden, maar voor zijn zoontje heeft hij het over. Het is toch een autocombi, dan kan het wel. Al een week lang is het jongetje zenuwachtig. Hij vertelt het aan zijn vriendjes: ‘Ik ga naar FC Groningen-Fc Utrecht met papa.’ Al zijn vriendjes zijn jaloers. En op de dag is het jongetje al om zeven uur wakker. Hij trekt meteen zijn tenue aan en gaat op de bank televisie kijken. Misschien zelfs een dvd van FC Utrecht van toen ze Europees voetbal haalden. En dan komt papa om tien uur ook beneden. Het jongetje meteen helemaal scherp: ‘Gaan we al? Gaan we al?’ Vader moet echter eerst wakker worden met een bak koffie.

Om half elf is het zover. De vader pakt de autosleutels. Het jongetje pakt snel de kaartjes die al een week aan het prikbord in de keuken hangen en rent daarna naar de auto en heeft de gordel al om voordat papa in de auto zit. Bij de deur zwaait Mama nog een keer en wenst beiden veel plezier. Onderweg stoppen ze bij een McDonalds voor een ontbijtje om daarna meteen door te rijden naar Groningen. Samen met papa alle trappen op richting de tweede ring, onderweg liedjes zingend.

Na twee minuten scoort FC Groningen al 1-0. FC Utrecht gaat niet winnen vandaag bij het debuut van het jongetje. Na het laatste fluitsignaal staat er 2-0 op het scorebord. Negentig minuten lang heeft het jongetje geboeid naar de wedstrijd gekeken en alle sfeermomenten in zich opgenomen. Hij baalt, maar als ze op de terugweg weer bij de McDonalds stoppen om lekker te eten is alles vergeten. Hij is toch maar mooi naar een uitwedstrijd geweest. Thuis pakt Papa een biertje. Dat heeft hij wel verdiend. Hij heeft zijn zoontje de dag van zijn leven bezorgd. Samen nog even Studio Sport kijken en dan moet het jongetje naar bed. De vader valt op de bank in slaap.

Advertenties

2 thoughts on “De eerste uitwedstrijd

  1. harstikke leuke omschrijving van mijn eerste ervaring maar dan thuis in utrecht in de periode dat ze nog dos heette oftwel door oefening sterk met n warme worst in me handen van fam jacobse die met emmers rond liep met heet water en worst jeetje wat is dat alweer lang geleden zeg wel leuk zo alles weer op te halen net als nu blijft je leven lang bij gr uit lexmond en scoor nog meer van zulke leuke beelden toppie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s