Matchday: Marnix

Vorig seizoen schreef ik ook al een column over onze spits. Toen opende ik als volgt:

Hij krijgt nog al eens wat kritiek. Hij zou te houterig zijn. Hij zou niet wendbaar zijn op de vierkante meter. Hij zou niet kunnen lopen. En het allerbelangrijkste: hij zou niet scoren. Het gaat over Marnix Kolder, onze spits. Kolder is dit seizoen de pispaal voor een deel van de supporters. Als er toevallig een keer verloren of onnodig gelijkgespeeld wordt krijgt hij de schuld. Eigenlijk is dat geen nieuws. De spits krijgt altijd de schuld. Zo werkt dat in Deventer.

Dat was november 2012, nog geen jaar geleden dus. In de tussentijd is er veel veranderd. De criticasters hebben terug moeten komen op hun teksten. Marnix Kolder is inmiddels een fenomeen. Hij is fitter dan ooit, draagt geen onsje vet met zich mee en scoort doelpunten. Kolder heeft zich ontwikkeld als dé leider van dit Go Ahead Eagles. En als hij dan een winnend doelpunt scoort is zijn reactie simpel: ‘Mooi hè’. Dat is Kolder ten voeten uit.

Het had niet veel gescheeld of Kolder had de voorbije weken wedstrijden tegen Deto uit Vriezenveen of WHC uit Wezep gespeeld. Kolder trainde al mee met Harkemase Boys een jaar of twee terug. Go Ahead Eagles belde hem of hij geen trek had om naar Deventer te komen. Omdat Kolder zich realiseerde dat het beroep profvoetballer het mooiste is wat er bestaat. En nu steelt de spits de show tegen ADO Den Haag, PSV en FC Groningen.

Het is vooral een les voor de kritische supporters. De supporters die vorig seizoen Kolder al helemaal afgeschreven hadden. Zelfs de eerste tachtig minuten van de eerste wedstrijd van dit seizoen moest Kolder het nog ontgelden. Het is het bewijs dat niet iedereen doorheeft dat een spits niet alles goed kan doen. Er wordt verwacht dat hij alle ballen aanneemt met twee verdedigers in zijn nek, goed kaatst, acties maakt, assists geeft en doelpunten maakt. En dat allemaal tegelijk in één wedstrijd is simpelweg niet mogelijk. Als bijvoorbeeld Kolder dit gekund had, had hij nu samen met Robin van Persie samen in de spits bij Manchester United gespeeld. Of Van Persie had op de bank gezeten. Dat kan natuurlijk ook nog. Op internet worden ook al grappen gemaakt als het Nederlands elftal speelt. Dan moet volgens de ‘kenners’ Kolder erin.

Wenkbrauwen fronsten toen Kolder vorig seizoen een contract aangeboden kreeg voor twee extra seizoenen. Zelfs de positivo’s vroegen zich af of twee jaar niet te lang zou zijn. Maar nu is iedereen tevreden nu we weten wat we nog twee jaar lang in huis hebben. Een spits die leeft voor zijn sport en altijd de volle honderd procent zal geven voor onze club. De positie van spits wordt in Deventer dus altijd onder de loep gelegd, maar de aankomende tijd zit het met Kolder wel goed.

(Deze column staat in de Matchday, het officiële programmaboekje van Go Ahead Eagles)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s