Matchday: Zomervoetbal

Laatst was ik op Kreta. Met vijfentwintig graden genoot ik van een perfecte temperatuur, wedstrijdje kijken, daarna nog even wat eten en drinken. Perfect. Vorig jaar was de vakantiebestemming Sevilla, ongeveer dezelfde tijd van het jaar. Begin oktober zeg maar. Het was negenentwintig graden. De wedstrijd begon daarom om tien uur ’s avonds. In je korte broek naar het voetbal. ‘Niks mis mee,’ zou Gijpie zeggen. Mooiere randvoorwaarden zijn er niet om voetbal te kijken. In Nederland regende het overigens en was het een graad of twaalf.

In 2022 moet het Wereldkampioenschap in Qatar gespeeld gaan worden. Dat het daar dan bijna vijftig graden is maakt de FIFA bazen geen moer uit. Het draait allemaal om geld. Of het smerig of schoon geld is, is niet helemaal duidelijk, al zijn er wel aanwijzingen dat er onder de tafel wel wat foute dingen gebeurd zijn. Maakt nu allemaal even niet uit. Omdat het zo warm is daar in de zomer, moet het toernooi maar in de winter. Snappen jullie het nog? Een toptoernooi in de winter. Past dat in ons schema? ’s Avonds in de kou bij elkaar in de tuin kijken naar een wedstrijd van Oranje. Niks aan. Plus dat alle competities in de war worden geschopt. Hoe ze dat willen doen, vraag ik me af. Ergens krijg je dan maandenlang een gat, waarin er helemaal niet gevoetbald wordt. Alleen de competities in Scandinavië hebben geen last van deze eventuele verandering. Zij spelen in de winter sowieso niet.

Wat ze in Scandinavië doen is eigenlijk heel logisch. Als het koud wordt voetballen ze niet meer. Nu valt daar iets meer sneeuw, maar toch zijn er vergelijkingen. Ook hier is het regelmatig (te) koud in de maanden november, december, januari en februari. Dan zit je te vernikkelen op de tribune. Hier is al zo vaak over geklaagd. Ik zal er meteen mee stoppen.

We kunnen voor de positieve oplossing gaan. Voetbal in de zomer, net als in Scandinavië dus. De voorbereiding is dan in februari. Misschien wat fris om gezellig langs de kant in Terwolde te staan, maar heaters rondom de kantine kunnen ons redden. Eind maart, begin april begint de competitie dan, met een temperatuur van een graad of vijftien. Prima omstandigheden. Gedurende de zomer stijgt het kwik naar een graad of dertig. Heerlijk weer om naar het stadion te gaan. Zonnebrand uitdelen voor degenen die op de onderste rijen van de IJsseltribune zitten, biertje erbij. Waar kan ik tekenen? Daarna zakt de temperatuur naar een behaaglijk niveau en dan zit het seizoen er weer op.

De velden zijn goed te onderhouden in de zomer. Mocht het echte gras in de Adelaarshorst wat droog worden, gooien we de sproeiers aan. En op goede velden ga je vanzelf beter voetballen. Niks geen hobbels, gewoon lekker strak. Op de tribune is iedereen is goedgemutst, vanwege de lekkere temperatuur. Er zijn alleen maar voordelen te verzinnen. Het is de kans om die Zuid Europese omstandigheden naar Nederland te halen. Ik zie kansen.

(deze column staat vandaag in Matchday, het programmaboekje van Go Ahead Eagles)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s