Ik was er bij

image

Het was ergens in de zomer van 1995 en het gebeurde in Heeten, een paar kilometer van Deventer. Er waren een paar negers op proef bij Go Ahead Eagles. In die tijd kwamen er nog weleens tropische verrassingen op bezoek in Deventer. Onder andere Kwame Adtei (waarschijnlijk is deze naam verkeerd gespeld) mocht meetrainen. Deze man heeft ooit een elftalposter gehaald, maar dat was dan ook zijn enige succes. Er was ook een Nigeriaan op proef. Kingsley heette hij. In Heeten mocht hij zich laten zien aan trainer Ab Fafië. Het werd een avond waar je bij moest zijn.

Obiekulu, want zo heette Kingsley toen hij in Deventer actief was, kwam er de tweede helft in. Met vreemde o-benige passen betrad hij het veld. Uit niets leek dat deze grote neger kon voetballen. Totdat hij op een gegeven moment de bal in zijn voeten geschoven kreeg. Het was ergens op dertig meter van het doel aan de linkerkant van het veld. Hij bedacht zich niet en legde aan voor een schot. We hebben allemaal het doelpunt van Zlatan gezien afgelopen woensdag. Het schot van Obiekulu leek erop. De bal suisde richting de kruising. De keeper kon niets doen. Zo hard ging de bal. Lang het veld werd keihard gejuicht en geklapt. Iedereen was getuige van een sensatie.

Obiekulu speelde uiteindelijk 63 wedstrijden voor Go Ahead Eagles. Trainer Fafië gebruikte hem in de eredivisiejaren amper. In de Eerste Divisie ontwikkelde Obiekulu zich verder. Hij werd de held van het publiek. Zijn spel was erg onvoorspelbaar. Hij legde regelmatig aan voor een schot van ongelofelijke afstanden. Hij jutte het publiek op tijdens zijn talrijke warming ups en gaf honderd gulden aan supporters die indronken voor thuiswedstrijden. Als Obiekulu erin kwam, gebeurde er wat. Zijn doelpunt in Heeten wordt tot de dag van vandaag nog vaak besproken. Al snel werd de afstand tot het doel veertig meter, daarna vijftig en tegenwoordig, bijna twintig jaar later, zegt men dat hij vanaf eigen helft scoorde. De mythe wordt steeds groter.

Hij bleef drie jaar in Deventer en werd een volksheld. In 1998 vertrok hij weer en daarna bleef het stil. Tot dit weekend. Kingsley Obiekulu is terug in Deventer. Terug waar hij groot werd. Hij zal zaterdag meereizen met de supporters naar Breda. Bij NAC-Go Ahead Eagles staat Obiekulu in het uitvak. Geen slecht verhaal toch? Gelukkig was ik erbij in Heeten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s