Matchday: Rivaliteit

Vandaag is het eindelijk weer zover. Een derby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle op het hoogste niveau. Voor de laatste keer moeten we toch al snel terug naar de jaren tachtig. Te lang geleden natuurlijk. In die tijd hadden de supporters van beide clubs niet eens een hekel aan elkaar. Tijden zijn veranderd. De wedstrijd van vandaag is er eentje die onder hoogspanning staat. Zelden is deze wedstrijd zo beladen geweest. Go Ahead Eagles-PEC Zwolle op het hoogste. Dat zegt eigenlijk al wel genoeg. Het is een wedstrijd om rekening mee te houden.

Drie weken geleden ging het al over deze wedstrijd. Supporters van Go Ahead Eagles gapten de meest recente kampioensschaal weg uit de welbekende ‘betonbak’ in Zwolle. Een ludieke actie en op het randje. Niet iedereen zal zich achter deze actie scharen, maar spraakmakend is het zeker geweest. ‘Wij willen laten zien dat wij sowieso niet kleiner zijn dan Zwolle’ was een van de citaten van de woordvoerders op televisie bij SBS 6. Wij zijn nooit kleiner geweest. Zij speelden op z’n tijd dan wel hoger, maar daar is ook alles mee gezegd. Hier moeten we ook een beetje arrogant in zijn. Wij als Go Ahead Eagles zijn een mooiere en betere club. Punt.

De derby tegen PEC Zwolle in de eredivisie heb ik nooit meegemaakt, daar ben ik te jong voor. Ik heb er helaas te veel in de eerste divisie gezien. Die derby kwam op een gegeven in een sleur terecht. Thuiswedstrijden werden steevast om half één s’ochtends gespeeld, waardoor de sfeer niet optimaal was en uitwedstrijden werden standaard met 1-0 verloren in een verschrikkelijke ambiance. De laatste derby daar heb ik me ook voorgenomen om niet meer te gaan, net als elke keer daarvoor overigens. De bekerwedstrijd vorig seizoen was eindelijk weer een echte derby. Toen stond het stadion weer figuurlijk in brand. Dat we verloren was op dat moment heel erg en ik ben er ook een paar dagen chagrijnig van geweest, maar later kwam toch het besef dat dit een derby was zoals die hoorde te zijn. Strijd, sensatie en een super fanatiek publiek.

We mogen deze week sowieso niet klagen qua derby’s. Woensdag was Heracles hier al en volgende week mogen we weer ouderwets naar FC Twente. Allemaal clubs uit Overijssel en dat allemaal binnen een week. Beter kan toch niet? Het zijn de krenten in de pap tot nu toe dit seizoen. Er is nu wat discussie wat nu eigenlijk de echte derby is. Heracles kunnen we doorstrepen. Gaat het dus tussen PEC Zwolle en FC Twente. Voor de oudere generatie is Twente de rivaal. De jongeren hebben meer tegen Zwolle. Logisch, want dat ligt vers. We kunnen het ons ook makkelijker maken en beide clubs als rivaal te bestempelen. Twee keer zoveel plezier. Makkelijk toch? Twee keer volle bak achter de ploeg om deze rivalen dwars te zitten, te beginnen met vandaag. Laten we ons voornemen dat wij in de eredivisie niet van hun gaan verliezen

Deze column staat zondag in Matchday, het programmaboekje van Go Ahead Eagles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s