Matchday: Jannie

Het was feest in De Adelaarshorst. Op het veld liepen jongens van het Sfeerteam te zwaaien met vlaggen. De spelers waren net begonnen aan hun ereronde, na de glorieuze 4-1 overwinning tegen PEC Zwolle. Jannie liep ook op het veld. Jannie mag dat. Die hoeft geen toestemming te vragen. Ze rende met haar ‘Jannie maakt ze gek-spandoek’ heen en weer. Even legde ze haar vlag neer en pakte haar ‘moment of fame’, voordat de spelers dat gingen doen. Voor Vak-13 werd ze dol en begon in haar eentje met het bekende “heeeuuu heeeuuu heeeuuu” ritueel. Veel supporters op de tribune deden mee met Jannie. Ze keek heel erg blij en pakte daarna haar vlag weer op om daarmee iedereen weer gek te maken. Het was een mooi en komisch gezicht.

Jannie was altijd al enthousiast, maar de promotie heeft haar nog vrolijker gemaakt. Ondanks haar leeftijd steelt ze nog steeds een paar keer per wedstrijd de show, rennende met haar vlag in de hand. ‘Jannie maak ze gek’ is inmiddels een bekend spreekkoor op de B-side. Vroeger deed ze nog weleens het hele stadion, maar zo gek is ze niet meer. Of ze kwam er achter dat haar conditie niet toereikend was om het hele stadion door te rennen. Jannie draait al wat jaren mee bij Go Ahead Eagles. De Hellendoornse knapperd is één van de meest bekende vrijwilligers van de club. Ze is zeer sociaal en een graag gezien gezicht. Ga echter geen gesprek met haar anders zit je een tijdje aan haar vast.

Op internet circuleren er hele mooi beelden van Jannie. Aangezien er anno 2013 nog geen filmpjes in dit programmaboekje verwerkt kunnen worden moet het anders. Ga naar YouTube.com en tik dan ‘Promotie Go Ahead Eagles 1997’ in. Je komt dan uit bij een prachtige sfeerreportage uit 1997 van de wedstrijd Go Ahead Eagles-VVV, van Deventer Televisie tijdens de nacompetitie van dat seizoen. Dat is inmiddels al meer dan zestien jaar geleden, maar Jannie is eigenlijk geen spat veranderd. Vol enthousiasme verkocht ze zestien jaar geleden programma’s met lot voor één gulden vijftig, schonk ze in de rust koffie en was ze vooral heel zenuwachtig over het wedstrijdverloop. Heerlijk is gebrekkige communicatie in die tijd. Supporters die zomaar roepen dat er ergens gescoord is en hele meutes die het meteen geloven, inclusief Jannie. Go Ahead Eagles haalt het die dag in 1997 niet en blijft in de eerste divisie. Jannie spreekt daarna de memorabele woorden ‘Ik blijf rood geel en laat die jongens nooit in de steek.’

Laatst tijdens het Eaglesgala viel jannie weer op in positieve zin. Tussen alle sponsoren en wannabe sponsoren die strak in pak of galajurk liepen kwam Jannie gewoon in haar blokjesblouse of noem het houthakkersblouse. Gewoon casual dus. Jannie is altijd zo gewoon gebleven. Ze is inmiddels 64 jaren jong, maar ze is still going strong. Ze heeft laten weten dat ze er zeker nog een paar jaar aan vastplakt. En laten we eerlijk zijn: Wat moeten we zonder Jannie?

Deze column staat in Matchday, het officiële programmaboekje van Go Ahead Eagles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s