Boekrecensie: Leo, lijden en lachen met

Leonardo Vitor Santiago, ook wel Leonardo 1 genoemd. Wie kent hem niet? Het kleine linkspootje loopt al een tijdje mee in vooral het Nederlandse voetbal. En hij haalt bij velen het bloed onder de nagels vandaan. Bij vlagen speelde hij de pannen van het dak, maar hij faalde voornamelijk. Op de een of andere manier gebeurde er altijd wel iets waardoor het toch weer misliep bij een club. Daar moet ook bij gezegd worden dat Leonardo wat pech gekend heeft in zijn carrière. Zo had hij te maken met fikse blessures bij Feyenoord en Ajax.

Het lijken al met al niet de ingrediënten voor een lekker weg lezend boek. Toch bewijst Bart Vlietstra het tegendeel. De journalist raakte tegen alle ongeschreven wetten in bevriend met de Braziliaan. Tijdens die opbloeiende vriendschap besloot Vlietstra een boek te gaan schrijven. Het resultaat ligt nu in de winkel terwijl Leonardo fit probeert te worden na een opgelopen beenbreuk bij Ferencvaros. Niet de droomclub van Leonardo, want zijn plan was altijd om bij Barcelona terecht te komen. Het liep allemaal net even wat anders…

Vlietstra schrijft de teksten van Leonardo zo echt mogelijk op en dat levert grappige teksten op. Taaltechneuten zullen de bladzijdes uit het boek scheuren uit woede. Andere lezers zullen smullen van teksten als ‘Aks maken’, ‘Klotssaak’, en ‘Eredivisie is broodje frikadel voor mij. Makkie. Hapslikweg’. Zo onnavolgbaar op het veld, zo is hij ook in zijn teksten. Het ene moment is iemand een goed mens, maar dat kan de andere dag zo weer anders zijn. De enige persoon waar hij (vrijwel) altijd lovend over is schrijver Vlietstra. Toch spaart Vlietstra Leonardo niet. Hij brengt de carrière van Leonardo uitgebreid in beeld. Verhalen van op het veld, ernaast en uit zijn privéleven. Het is een boek dat de verwachtingen overtreft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s