Promessi

Het volkslied werd gespeeld en er stonden elf spelers op een rij. Quincy Promes stond er tussen, in een Oranje shirt. Dit seizoen draagt hij het rode shirt van FC Twente en hierin viel hij zo op bij Bondscoach Louis van Gaal dat hij hem selecteerde. Wonder boven wonder mocht hij ook meteen in de basis starten. En niet tegen de minste tegenstander, want Frankrijk staat niet echt bekend als een B-land, helemaal niet met tachtigduizend ‘Allez Le Blues’ schreeuwende supporters in het stadion.

Hoe anders zag het er een seizoen geleden uit. Promes besloot voor speeltijd te kiezen bij Go Ahead Eagles in de eerste divisie. Een gewaagde keus van de jongen middenvelder, want vaak durven jonge talenten de stap naar de eerste divisie niet aan of voelen ze zich er te groot voor. Promes werd overgehaald door toekomstig toptrainer (Let op mijn woorden) Erik ten Hag om naar Go Ahead Eagles te komen. Ten Hag had een plan met hem.

In de zogenaamde ‘Hel van Almere’ maakte Promes zijn debuut. Iets na rust liep hij warm op het waardeloze kunstgras. De supporters werden zenuwachtig, want zij hadden alleen nog maar lovende woorden gehoord of gelezen over de middenvelder. Ze hadden nog niets gezien, dus het was allemaal een grote verrassing. Maar tijdens de warming up werd al duidelijk dat het goed zat. Aan de andere kant van het veld werd een overtreding gemaakt op een speler van Go Ahead Eagles en een speler van Almere City roste daarna de bal uit woede maar keihard weg. De bal vloog hoog door de lucht, zonder een doel. Aan het eindpunt stond echter Quincy Promes. In alle rust legde hij de zwervende bal in een keer dood. Alsof het allemaal niet zo moeilijk was. De tweehonderd supporters die dit zagen waren meteen enthousiast en zongen ‘Promessi, whooohoooo’, refererend naar de Argentijnse topper.

Dit ene moment was de start van een glansrijk seizoen voor Promes. In de afgelopen tien jaar, en misschien ook wel de jaren ervoor, heb ik geen betere voetballer gezien in een roodgeel shirt. Promes was het brein én de motor voor de ploeg, die uiteindelijk nog promoveerde ook. Ik durf gerust te stellen dat dit niet gelukt was zonder hem. Dat hij negen maanden na de promotie al in het Nederlands Elftal speelt, en kans maakt op de WK-selectie, is snel maar niet verrassend. Sommige voetballers hebben het. Die ‘touch’ en de juiste mentaliteit. Promes durfde in zichzelf te investeren in de eerste divisie en dat was een perfecte basis voor zijn carrière. Ik denk dat menig supporter van Go Ahead Eagles, ondanks de waardeloze pot, met trots naar Quincy Promes gekeken heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s