Op het Kiel ist carnaval

Het is geen voetbalfeest in Antwerpen de afgelopen jaren. Berchem Sport vecht tegen degradatie in de Belgische Derde Klasse. Royal Antwerp maakt een dramatisch seizoen door in de Tweede Klasse. ‘This is our year’ dacht iedereen daar voor dit seizoen, maar inmiddels overtreffen de nieuwsberichten over schulden die van de sportieve prestaties. Huidige trainer Jimmy Floyd Hasselbaink kraakte de club volledig af in de krant. ‘Antwerp is soms zo’n zootje,’ zei de trainer die met zijn elftal ergens in de middenmoot aanklooit.

Gelukkig is er nog Beerschot. Vorig seizoen nog failliet gegaan, maar nu gefuseerd met buurtgenoot Wilrijk bezig aan een glansrijk seizoen. Dat doen ze dan wel in ‘Eerste Provinciaal’, het vijfde niveau in België, maar het maakt de supporters niet uit. Gemiddeld trekt Beerschot dit seizoen achtduizend toeschouwers en dat op amateurniveau. Zaterdag werd in een uitverkocht Olympisch Stadion het kampioenschap gevierd. Elfduizend supporters kwamen naar ‘Het Kiel’ voor een waar volksfeest. De geduchte tegenstander KFC Katelijne Waver werd met 5-0 naar huis gestuurd en duizenden supporters bestormden uit blijdschap het veld. Het feest barstte los in het stadion en de cafés eromheen. De club is momenteel het licht in de duisternis van het Antwerpse voetbal.

Beerschot

Het Kiel bij Beerschot is dus momenteel ‘The Place To Be’ in Antwerpen. Tavernes als ‘Café Stadion’ en ‘Change’ lopen elke wedstrijd weer vol met supporters. Supporters die vol voor hun club gaan, want voor het niveau van het voetbal op het veld hoeven ze het niet te doen. Een club als Beerschot heeft al van alles meegemaakt. In de jaren vijftig hoorden ze bij de betere ploegen in België, maar in de jaren negentig zakte de club ver af en moest zelfs fuseren met Germinal Ekeren, waarna de club een tijdje Germinal Beerschot heette en vooral bekend stond om haar goede jeugdopleiding. In 2013 ging het dus weer mis en eindigde Beerschot onderaan de ranglijst en met te veel schulden.

Langzaam kruipen ze nu terug omhoog. Supporters worden steeds meer bij de club betrokken, waardoor er steeds meer binding is. Het tegenovergestelde dus van hoe de grote clubs werken. En supporters moeten het idee hebben dat ze ergens bij horen. Dat merk je uiteindelijk ook in de support. Op de echte klassieke derby’s moeten we nog even wachten. Daarvoor spelen Berchem Sport en Royal Antwerp nog iets te hoog, maar Beerschot laat in ieder geval zien dat ze een flinke achterban achter zich hebben staan. Voor nu is Beerschot de ‘Ploeg van ’t stad’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s