Huilende vrouwen (in het stadion)

Roda JC won gisteren in het eigen stadion niet van AZ. Op zich is dat geen verrassing, want ze winnen daar wel vaker niet. Door het gelijke spel wordt het nog verdomd lastig voor Roda JC om in de eredivisie te blijven, maar dat is hun probleem. FOX Sports houdt van emotie in alle soorten en maten en zondagmiddag kregen we een flink portie treurnis te zien. De supporters van Roda JC leken zich al neergelegd te hebben bij degradatie.

Balende en huilende mensen kwamen er dus voorbij. Dat is nou eenmaal een mooi gezicht. Jonge jongens tot aan volwassen mannen die kwaad zijn. Wilde armgebaren, gebalde vuisten en soms schoppende benen. Tel daar ook nog wat gevloek bij om het plaatje compleet te maken. Als het echt gemeend is zie je vaak ook speeksel door de lucht vliegen. Prachtig om uitgebreid naar te kijken. Zielig wordt het als je ziet dat de desbetreffende supporters het echt niet meer weten. Twee armen in de lucht richting de hemel, al denken zij op dat moment dat het de hel is. Dan zou je bijna medelijden krijgen. Tranen in de ogen en maar dom van je af staren.

Bij Roda JC kwamen er naast balende mannen ook veel balende vrouwen in beeld. En dan wordt het anders. Vrouwen in shirts van hun favoriete club. Sommige naast een shirt aan ook nog een sjaal om. Is dit ‘Modern Football’? Er staat me iets van bij dat dit tien jaar geleden nog niet zo extreem was. Ik zag binnen een minuut twee huilende tienermeiden, een vrouw die de scheidsrechter wilde doodkijken, een vrouw met een Roda JC-shirt, een zwartgele sjaal en fototoestel van vijfhonderd euro om de nek en nog een aardige blondine. Allemaal hadden ze het moeilijk. Ze konden het gelijke spel van hun club en de stand op de ranglijst niet verkroppen.

Echte voetbalemotie moet je over laten aan mannen. Als vrouwen hieraan gaan meedoen is er iets mis. Scheldende vrouwen… Het kan niet. Het ziet er niet uit. Wilde armgebaren komen dan niet meer over. Het wordt lachwekkend. Meiden die elkaar omhelzen om zo elkaar te troosten. Kom op! Ga wat nuttigs doen. Ga gewoon lekker winkelen ofzo, maar ga niet de mannen dwarsliggen. Dit is hun emotie. Daar moeten vrouwen zich buiten houden. Het doet me denken aan de beleving rondom het Nederlands Elftal bij belangrijke toernooien. Vrouwen die nog nooit een voetbalwedstrijd in het echt hebben gezien, gaan zich dan opeens ook overal mee bemoeien en een wedstrijd mee beleven. Donder op!

Het gaat mis in diverse stadions. Ook bij Vitesse waren er veel vrouwen te zien in het vak achter het doel, vooral giechelend. Vrouwen die zich opdringen aan hun vriendje. Ze snappen niet dat voetbal het wekelijkse moment is voor de man om even los te gaan. Even negentig minuten lang je ploeg aanmoedigen. De andere zes dagen van de week is hij weer thuis. Er zou een ongeschreven wet moeten zijn waaraan vrouwen zich automatisch houden: Als je naar het voetbal gaat: prima, maar houd je afzijdig. Ga je niet schreeuwen of schelden. Ga niet op plekken staan waar sfeer gemaakt moet worden. Ga gewoon lekker elders op de tribune zitten. Ergens in een neutraal vak. Daar zie je het spel ook veel beter, als dat al van belang is tenminste… (uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want de vrouwen die er al jaren komen hoeven niet weg. Die kennen ondertussen hun plek al wel).

De beelden van gisteren hebben er bij mij voor gezorgd dat ik de fanatieke aanhang van Roda JC een stuk minder serieus neem en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s