Fair Play

Deventer is in onzekerheid. Gaan we Europa in of niet? Zelden zijn we hier zo dicht bij geweest. Het enige probleem is dat we het niet in eigen hand hebben. De UEFA heeft een manier gevonden om landen en clubs te belonen voor hun sportieve spel. Wat is sportief spel? Dan moet je denken aan weinig gele en rode kaarten, positief aanvallend spel en respect voor de tegenstander, door bijvoorbeeld een bal terug te gooien na een blessurebehandeling. Respect voor de scheidsrechter, goed gedrag van de trainer en van de supporters. Dit soort dingen tellen allemaal mee. Er zijn drie Europese ‘Fair Play plaatsen’ te verkrijgen en Nederland staat momenteel zesde op die ranglijst. ‘We’ moeten uiteindelijk derde staan.

Go Ahead Eagles is een van de liefste clubs van Nederland, maar dat weten wij natuurlijk al veel langer. Wij staan momenteel derde, met allerlei clubs om ons heen die al Europees Voetbal geregeld hebben voor volgend seizoen. Blijven wij dus over. Nog drie plekken stijgen als Nederland zijnde en we stromen in de eerste voorronde van de Europa League in. Echt! Makkelijker kan je Europa niet in rollen. De Europa League. Geen misselijke competitie met clubs als Sevilla, Valencia, Benfica en Juventus. Deze vier clubs hebben dit seizoen de halve finale gespeeld in deze competitie. Daar kunnen wij dus, met een beetje geluk, ook komen te staan volgend seizoen. Even in een flow komen, de eerste ronde overslaan, en dan ben je al een heel eind.

Maar die eerste voorronde doorkomen is wel een heikel karwei. Ik noem hier even een waslijst aan eventuele tegenstanders: Stjarnan Garðabær uit IJsland, Sjachtjor Karaganda uit Kazachstan, Nõmme JK Kalju uit Estland, ÍF Fuglafjørður van de Faer Oer Eilanden of JK Sillamäe Kalev uit Estland. De clubs zijn nog niet bekend, maar we kunnen ook de winnaars van de ‘Coppa Titano’, de beker van San Marino, de winnaar van de Copa Constitució, de beker van Andorra, de nummer twee of drie van de Azerbeidjaanse competitie of de winnaar van de beker van Gibraltar treffen. Kijk! Dat zijn nog eens tripjes om naar uit te kijken. Wat te denken van een fijne georganiseerde reis naar Armenië. Daar leeft het voetbal momenteel als nooit te voren. Als we deze ronde door komen kunnen we zomaar de winnaar van de Československý Pohár of de Hrvatski nogometni kup treffen. Dan moet wel alles meezitten overigens.

Moeten we de vlag uithangen als we Europees Voetbal hebben gehaald? Ikzelf twijfel nog een beetje. Ik hoef niet zo nodig naar Andorra of Liechtenstein. Er zijn tachtig clubs die meedoen in de eerste voorronde en eigenlijk vind ik alleen de nummer drie van Schotland een leuke tegenstander. Dat wordt Aberdeen of Motherwell. IFK Göteborg of Rosenborg BK kunnen er ook nog mee door. De kans dat we een van die clubs loten is echter wel heel klein met tachtig clubs in een koker. Blijft een uitje naar Luxemburg over. Dat is qua afstand te doen. Oftewel: mochten wij de Fair Play prijs gaan winnen, zou ik nog maar even wachten met heel hard juichen. Europees voetbal in dit stadium kan namelijk nogal tegenvallen. Een beter idee is om volgend seizoen gewoon de beker te winnen. Scheelt je drie rondes. Gewoon nog even geduld hebben dus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s