Kowet’s tussenstand

Go Ahead Eagles is alweer een weekje aan het trainen. Tweeduizend bezoekers kwamen naar die eerste training in de Adelaarshorst. Afgelopen zaterdag werd de eerste oefenwedstrijd gespeeld. Zoals gebruikelijk was SC Terwolde, dat uitkomt in de vijfde klasse, de tegenstander. Na negentig minuten rollebollen in de schiettent werd het 18-1. Een aardig aantal doelpunten, waar we verder helemaal niks mee kunnen. De eerste weken in de voorbereiding zijn er om veel te trainen en tussendoor een oefenpotje te spelen. Zo komt elke speler in het ritme.

Hoe staan we er voor? Vorig seizoen was het mooiste seizoen in jaren. De terugkeer in de Eredivisie werd vierendertig wedstrijden lang gevierd. Go Ahead Eagles handhaafde zich, met positief aanvallend voetbal. Dat viel andere clubs ook op, met als gevolg dat de keeper, de rechtsback, de linksback, de ‘nummer 10’, de rechtsbuiten én de linksbuiten vertrok. Een aardig rijtje om te vervangen. Geheel in de lijn van de laatste jaren zijn daar talenten voor terug aangetrokken. Er staan nu nog drie posities open. Er moet nog een rechtsback bij, een rechtsbuiten en een linksbuiten. Dan zijn ‘we’ klaar. Moet wel bij gezegd worden dat het middenveld in tact moet blijven. Naar verluidt wordt er getrokken aan Deniz Türüç en het zou ook zomaar kunnen dat Sjoerd Overgoor nog in de belangstelling komt te staan. Maar trainer Foeke Booy heeft gezegd dat er niemand meer weg mag. Mooie woorden, maar of hij dat bepaalt als er een bod van boven de miljoen euro binnenkomt?

Er zijn dus nog een aantal vraagtekens bij Go Ahead Eagles. Vorig seizoen kon Foeke Booy de lijn doorzetten, die ingezet was door zijn succesvolle voorganger Erik ten Hag. Nu ligt dat allemaal toch iets moeilijker. Het is ook de vraag hoe Booy wil gaan spelen. Hoe lang houdt ‘kapstok’ Marnix Kolder het fysiek nog vol? Met Alex Schalk (NAC) is er een totaal ander type spits aangetrokken. Een rommelaartje in de zestienmeter, maar geen echt aanspeelpunt zoals Kolder. Met een beetje fantasie kan je de twee samen laten spelen, net als in de jaren negentig Bram Marbus en Victor Sikora deden. Go Ahead Eagles houdt echter al jarenlang vast aan het 4-3-3 systeem, dus dat lijkt ook nu voor de hand liggend. Dan moeten er wel twee buitenspelers komen, die al een fiks aantal wedstrijden ervaring hebben in het betaalde voetbal. Met het vertrek van Xander Houtkoop (ADO Den Haag) en Jarchinio Antonia (FC Groningen) zijn er flink wat doelpunten en assists verdwenen. In de Eredivisie kan er niet zomaar even gegokt worden met jonge talenten. Met Nick de Bondt (Jong Ajax) en Jules Reimerink (VVV) zijn er twee spelers als back-up, voor die posities. Zij mogen laten zien dat ze in de basis horen. Zekerheidjes zijn het momenteel nog zeker niet. Voor het technisch hart ligt daar de belangrijkste taak: Buitenspelers!

Het zal deze voorbereiding dus vooral gaan over die versterkingen. De wedstrijden, die gepland staan, zijn vooral dezelfde als vorige jaren. Go Ahead Eagles houdt van een degelijke voorbereiding. Dat is hun keus en het bevalt ze nog steeds goed. Voor de supporter is het vooral eentonig. Persoonlijk kijk ik uit naar de competitie. De oefenperiode kan me gestolen worden met wedstrijden tegen bijvoorbeeld het Sallands Streekteam, Excelsior, een Israëlisch en een Turks team. Niet mijn ding. Doe dan maar meteen de openingswedstrijd tegen FC Groningen. Nu al zin in!

Met die drie eerder genoemde versterkingen hebben we een goed basiselftal staan. In de breedte lijkt Go Ahead Eagles er ook sterker op te zijn geworden. En misschien nóg wel belangrijker. De wissels gaan weer normale wedstrijden spelen, nu er weer een belofte-elftal is. Het belangrijkste is dat de supporters het seizoen weer net zo positief ingaan als vorig jaar. De nieuwe spelers verdienen de steun vanaf het begin. Zij zijn veelal jong en hebben dat extra duwtje in de rug misschien wel nodig. Zij verdienen vertrouwen. Een keeper als Mickey van der Hart bijvoorbeeld wordt gewoon onze eerste keeper en moet dus gesteund worden. Vorig seizoen is de twaalfde man van Go Ahead Eagles volop geroemd en die lijn moet dus doorgetrokken worden. Als dat lukt staat Go Ahead Eagles een groot aantal (thuis)wedstrijden al met 1-0 voor en beter kan je niet beginnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s