Matchday Column: De zomer voorbij

Het was een drukke voetbalzomer. Veel voetbalsupporters beweren altijd dat het in het leven alleen om hun eigen voetbalclub draait. Het Nederlands Elftal schijnt altijd bijzaak te zijn. Als we echter zo spelen als we deze zomer in Brazilië gespeeld hebben dan is Oranje van iedereen. Het is niet voor niets dat er meer dan tien miljoen mensen aan de buis gekluisterd zaten toen Nederland tegen Argentinië speelde. Oranje was de perfecte zomervulling. Eigenlijk was het hele WK perfecte zomervulling. De live-wedstrijden, de voorbeschouwingen en analyses bij de NOS, bij de Belg en ook nog even op de Engelse BBC. Ik heb alles gekeken. Zelfs Z@ppsport met Ron Boszhard keek ik. Goede Tijden Slechte Tijden had de laatste weken in ieder geval één vaste kijker minder. Ik keek alleen de cliffhanger en die was verschrikkelijk zwak. Sjors had best mogen verdrinken. Die zeurt toch altijd. Voor het eerst sinds jaren ben ik niet nieuwsgierig hoe het nu verder gaat in Meerdijk. Jeff had zijn kroeg ‘De Koning’ ook niet eens oranje versierd. Geen wedstrijden op groot scherm, niks. In Meerdijk zaten ze niet in de ‘Oranje mood’. De soap heeft even afgedaan voor mij. Ik wacht op betere verhaallijnen.

Het WK was om te smullen, ondanks dat ‘wij’ op het laatste moment afhaakten. Al maakten we het tegen Brazilië natuurlijk bijna helemaal goed. Winnen tegen Brazilië in het thuisland voelt ook als een kampioenschap. Ik haatte ze al die Brazilianen, altijd al gedaan, maar tijdens dit toernooi nog meer. Door die laatste 3-0 overwinning zal ik voor altijd met een goed gevoel terugkijken op de zomer van 2014. Oranje boekte prachtige overwinningen op Spanje, Chili en Mexico. De penalty-reeks tegen Costa Rica zal nog vaak herhaald worden. Realistisch voetbal overwon deze zomer. En we kregen ‘Gammes’ Rodriguez te zien. Wat een prachtige speler is dat zeg. Hij heeft alles wat een voetballer moet hebben. Heerlijk om naar te kijken. De jongen Colombiaan heeft in zijn linkerbeen meer talent dan alle achtduizend bezoekers van de Adelaarshorst van vanmiddag bij elkaar. Rodiguez is een kruising tussen Hendrie Krüzen, Sieme Zijm, Mike Zonneveld, Harry Buisman, Dennis Hollart, Sjoerd Overgoor, Gijs Steinmann en Rob Langenberg. En dan met iets meer talent.

En dan komen we meteen aan bij waar het allemaal echt gebeurt. In Deventer. Ook in Deventer was het heet. De loten voor de stadionmuur vlogen de deur uit. De muur blijft staan waar die hoort. Binnenkort wordt die helemaal gepimpt en is iedereen tevreden. Van het boek ‘Eagles till I die’ werden er in recordtijd duizend exemplaren verkocht. De stichting Niet te Kraken wordt opgericht en maakte ook een flitsende start met hun t-shirts met daarop het gezicht van Leo Halle. Aan een museum wordt, achter de schermen, keihard gewerkt.

Het elftal heeft een flinke metamorfose ondergaan. De as is nog vrijwel hetzelfde, maar daaromheen moest er flink gewisseld worden. Het is te hopen dat alle nieuwelingen zich thuis voelen in Deventer, zodat zij vanaf vandaag meteen flink kunnen knallen. Aan het publiek zal het niet liggen. Alle seizoenkaarthouders kochten de kaart van hun stoel weer terug. Als de vocale steun van vorig seizoen ook maar enigszins geëvenaard kan worden, wordt het weer een heerlijk seizoen en zijn we de zomer heel snel weer vergeten.

(De column staat in Matchday, het officiële programmaboekje van Go Ahead Eagles)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s