De laatste seconde

Na zaterdagavond ben ik er helemaal zeker van. Niets is mooier dan winnen in de laatste seconde. De vreugde en blijdschap op zo’n moment zijn onbeschrijfbaar. Toch probeer ik het een beetje.

Na negentig minuten staat het 2-2 in Utrecht. Go Ahead Eagles speelt tijdelijk dramatisch en maakt aanspraak op een 5-0 nederlaag. Alles wat mis kon gaan ging mis in de eerste vijftig minuten. Gelukkig duurt een wedstrijd een tijdje langer. In de daaropvolgende veertig minuten speelt Go Ahead Eagles een soort van ‘Tikki Takki voetbal’ waar menig voetbalclub jaloers op zal zijn. Dat het maar 2-2 staat mag een wonder genoemd worden.

In de blessuretijd dringt de ploeg stiekem nog wat aan. Ach, waarom ook niet? Met drie punten terug naar Deventer rijden is toch fijner. Er volgt een ingooi. Wijnaldum gooit zonder na te denken zo hard mogelijk richting doel, Van Ooijen probeert door te koppen en zal vast claimen dat hij dat gedaan heeft, en dan is daar Jeffrey Rijsdijk. Na een ingetogen sprint van tien meter is hij eerder bij de bal dan de verdediger van FC Utrecht. Zijn schot met rechts gaat naar het uiterste hoekje van het doel: ‘Gooooooooooooooaaaaaaaaaaaaaal’ zeggen ze in Zuid Amerika. ‘Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!’ schreeuwt iedereen in het uitvak.

De een springt wild in het rond. De ander geniet rustig. Nog een ander pakt zijn buurman vast en omhelst hem. Op rij veertien vallen mensen over elkaar heen. Niemand doet hetzelfde. Het is een ongeorganiseerde chaos. En nog voordat je klaar bent met juichen fluit de scheidsrechter al af voor het einde van de wedstrijd. Geen zorgen meer over een mindere afloop. Dat is allemaal niet nodig. Geen stress meer. Nee, gewoon nog een keer juichen. Niet meer zo gek als een minuut geleden. De grootste gekte is geweest.

Vanaf nu begint het genieten. We zijn getuige van een heerlijke overwinning. Het woord ‘gestolen’ valt. Het zal allemaal wel. Voetbalsupporters hebben daar schijt aan. Uiteindelijk gaat het erom dat je kan juichen, want juichen betekent succes en plezier. De supporters die erbij zijn weten hoe het is. Doelpuntenmaker Rijsdijk vond het de mooiste voetbalavond uit zijn carrière. Het is hem gegund. Bij de supporters krijgt de avond in Utrecht ook zeker een mooi plaatsje.

Advertenties

2 thoughts on “De laatste seconde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s