Een nog mooiere Adelaarshorst

We zijn bijna twee weken verder en ik ben nog steeds enthousiast en daar moet ik bij zeggen dat ik dat niet heel vaak zo lang ben. Martin Kleine Schaars heet de veroorzaker van dit enthousiasme. Op de supportersbijeenkomst, twee weken geleden, legde hij zijn plannen uit voor de renovatie van de Adelaarshorst. Want zo noem ik het: Renovatie. Wij hebben al het mooiste stadion voetbalstadion van Nederland, maar Martin gaat het nog mooier maken.

Kleine Schaars schijnt in het dagelijkse leven architect op zijn visitekaartje te hebben staan, maar misschien nog wel belangrijker is dat hij ook een voetballiefhebber is. Hij kent diverse stadions her en der in Europa en heeft zich daardoor laten inspireren. Een nog groter voordeel is dat Kleine Schaars supporter is van Go Ahead Eagles en daar heeft hij zich nog meer door laten inspireren. Go Ahead Eagles moet Go Ahead Eagles blijven volgens de architect. High Five! Dat vinden wij ook al jarenlang. Ooit waren er plannen voor nieuwbouw. Eerst in Blauwenoord en daarna in Epse. Deze plannen liggen vast nog wel ergens in een lade van een of andere luchtfietser en gelukkig blijven die daar voor altijd. De Adelaarshorst blijft waar die hoort, namelijk in de Vetkampstraat. Een stadion in een woonwijk. Ik kan alle clichés weer gaan opnoemen hier, maar uiteindelijk is deze plek het mooiste. Voetbal hoort onder de mensen. Parkeerproblemen? Lekker belangrijk! Dan loop je maar wat verder. Voor verwennerij ga je maar ergens anders heen.

Een half uur had Kleine Schaars nodig om de luisteraars omver te blazen. Een luid applaus volgde zelfs. Dat lukte Foeke Booy eerder op de avond niet eens, nadat hij zijn ervaringen van dit seizoen verteld had. De stadionmuur die intact blijft. De hoofdtribune die nu helemaal tot aan de cornervlaggen doorgebouwd wordt. De nieuwe Leo Halle Tribune, die mega hoog gaat worden. De open hoeken, zodat je vanuit de Vetkampstraat zo het veld op kan kijken. De nieuwe daken, die een knik hebben en schuin aflopen. Een speciaal dakje op de hoofdtribune met daarop het logo van de club. Een loopbrug voor sponsoren. Larenstein eindelijk mooi verbouwd. Kleine Schaars kwam alleen maar met positieve ontwikkelingen. Op de vraag uit het publiek hoe hij dit allemaal in drie maanden wilde gaan doen, was het antwoord simpel: Het moet in drie maanden, dus het gebeurt in drie maanden. Prima teksten en allemaal goed onderbouwd. Dat laatste over de tijdsduur misschien iets minder onderbouwd, maar dat geloven we dan maar op zijn woord.

Stadion Craven Cottage van Fulham is het grote voorbeeld. De Engelse club is klote, maar het stadion mag er zijn. Google het stadion maar en je zal vergelijkenissen zien. Een prachtige ligging tussen een woonwijk en de Thames ingepropt. Vier verschillend ogende tribunes en kleine stukjes historie die her en der terug te vinden zijn. Geen modern bouwdoos-stadion, maar een stadion waar het naar voetbal ruikt. Dit moet een mooie renovatie-zomer gaan worden. Ik voorspel dat er dagelijks dagjesmensen in de Vetkampstraat staan om de verbouwing te bekijken. Een webcam is misschien wel een idee, zodat supporters, die aan het werk zijn, lekker de hele dag mee kunnen kijken. En dan is pas de helft af. Kunnen we daarna weer uitkijken naar deel twee van de verbouwing.

(Deze column stond in de Matchday van afgelopen zondag)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s