Met de fiets

Tegen PEC Zwolle had ik een Engelsman op visite. Hij was ’s nachts om drie uur vertrokken vanuit het zeer trendy Luton om op zondagochtend op tijd te zijn om in te drinken voor de wedstrijd. Met een ‘big smile’ kwam hij in Deventer inrijden, zoveel zin had hij in dit uitje. In plaats van ‘Hartlepool-uit’ koos hij voor de IJsselderby. Hij maakte de juiste keuze, ook al won Luton Town ook makkelijk. Maar bij aankomst in Deventer schrok hij toch een beetje. Het plan was namelijk om met de fiets naar de kroeg te gaan. Dat vond de Engelsman maar raar. Hij stemde uiteindelijk wel in, maar de twijfel was van zijn gezicht af te lezen.

Fiets met een Engelsman door de stad en je vermaakt je. Hij weet niet aan welke kant er gefietst moet worden en slipt bij de kleinste dreiging tot gevaar. Na tien minuten was hij blij dat hij af kon stappen. Ook dat ging niet soepel. Engelsen zitten weinig op de fiets en naar het voetbal gaan ze al helemaal niet op de fiets. Dat fenomeen kennen ze overzees niet. Daar komen ze met de auto, of de trein en lopen het laatste stuk. Zo’n voettocht kan een hele tijd duren weet ik toevallig uit ervaring. Het maakt Engelsen niet uit. In Nederland fietsen we liever. Ik weet niet anders. Vanuit de stad naar het stadion lukt nog wel lopend, maar worden de afstanden groter, dan prefereer ik ook de fiets. Denk daarbij ook aan de ‘netto-drinktijd’. Uiteindelijk heb je er profijt van en kan je langer in de kroeg zitten.

De fiets is ‘booming’ in Deventer. Neem op een wedstrijddag een kijkje in de Vetkampstraat en je weet wat ik bedoel. Het lijkt erop dat alle achtduizend supporters met de fiets komen. Dat is niet zo, want de bezoekers van vanavond zijn met de tractor gekomen. Tien jaar geleden kon je je fiets overal kwijt tot het begin van de wedstrijd. Nu moet je de grootste moeite doen voor een plekje. Ik zet mijn fiets overigens ‘beveiligd’ neer binnen het stadion. In mijn supporterscarrière ben ik twee fietsen kwijt geraakt in de Vetkampstraat. Die zijn waarschijnlijk op slot en al in een donker gangetje verdwenen en niet veel later zonder slot doorverkocht. Ook dat is de Vetkampstraat.

In de stad zie je tegenwoordig roodgele fietsen. Er was een tijd dat er maar één roodgele fiets was. Een mooi verhaal is dat die fiets opeens gestolen was. Via Facebook ging er een opsporingsbericht uit en een dag later werd de dief op vriendelijke doch strenge wijze aangesproken en verzocht de fiets in te leveren. Leve de sociale controle. Nu kan je via Verhipmijnfiets.nl zelf ook makkelijk een echte Go Ahead Eagles fiets kopen. Een hele hippe moderne casual fiets. Een echte aanrader! Het is overigens niet te hopen dat iedereen zo’n fiets gaat kopen, anders wordt het een megapuzzel om na de wedstrijd je fiets in de Vetkampstraat terug te vinden.

Het is de tijd om de problemen met parkeerplaatsen definitief op te lossen. Iedereen moet gewoon op de fiets komen. Dat is de toekomst. En nog gezond ook. Win-win. De Engelsman liet een dag later weten dat hij ondanks de fietstocht een fantastische dag had gehad.

(Deze column staat in Matchday, het officiële programmaboekje van Go Ahead Eagles)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s