De verboden sjaal

Go Ahead Eagles maakte vandaag bekend dat het over vorig seizoen een winst van 664 duizend euro gemaakt heeft. Een knappe prestatie in deze voor voetbalclubs lastige tijden, waar je voornamelijk verhalen hoort over schulden. Dit positieve nieuws kon amper doorbreken tot alle supporters, want er kwam een ander negatief nieuwtje overheen. Een supporter die zich afgelopen jaren inzette voor tal van acties werd beloond voor zijn gedrag rondom de bekerwedstrijd tegen FC Twente: 2 jaar stadionverbod. Twee brieven kreeg hij vandaag. Een gewone én een aangetekende. Voor de zekerheid. Zodat de boodschap zeker weten over zou komen.

Ludwig is de naam van de supporter. Hij groef twee jaar geleden samen met zijn zoon de middenstip uit na de promotie van Go Ahead Eagles tegen FC Volendam. Dat was het begin van de ‘actie middenstip’ waarmee hij bijna een ton ophaalde. Hierdoor kon Go Ahead Eagles veldverwarming aanleggen en bleef de Adelaarshorst vrij van kunstgras. Stilzitten houdt Ludwig niet van, dus richtte hij zich al snel op nieuwe dingen. ‘Actie Stadionmuur’ was al snel geboren. Deze moet volgens hem behouden blijven en ‘gepimpt’ worden. Ook hiervoor was hij uren in de weer met vele opgehaalde duizenden euro’s als gevolg. En passant bracht Ludwig ideeën in voor de verbouwing van de Adelaarshorst die aankomende zomer plaats moet gaan vinden. Ludwig is een druk baasje, schopt tegen onrecht aan als hij dat vindt, met als doel het beter te maken voor de supporters.

Vorig jaar liet hij sjaals maken met daarop de opdruk ‘Scheisse Twente’. Van die sjaals werden er honderden verkocht. FC Twente is niet populair in Deventer. Dat is een feit. Die sjaal nekt hem nu. Vorige week speelde Go Ahead Eagles de bekerpot tegen FC Twente. Ludwig toonde de sjaal richting het uitvak en dat vonden stewards van Go Ahead Eagles niet wenselijk. Vanuit de meldkamer kregen zij de opdracht de sjaal af te pakken. Alsof ze in Twente heel erg onder de indruk waren… Alsof ze helemaal gek werden… Alsof er oorlog uit kon breken door deze sjaal.

Het lijkt erop dat er machtsspelletje gespeeld wordt in Deventer. Sinds een klein jaar is er een nieuw beveiligingsbedrijf dat de scepter zwaait in de Adelaarshorst. Zij coördineren de boel en grijpen (achteraf) in als zij dat nodig vinden. Dat doen ze door middel van stadionverboden. De laatste maanden zijn er relatief veel verboden uitgedeeld, terwijl er eigenlijk niets noemenswaardig gebeurt. Een keer is er een groter akkefietje geweest tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord, waarbij stewards en later de ME op moesten treden. Verder is er niets noemenswaardig gebeurd. De COGA (Casus Overleg Go Ahead Eagles), waarin het beveiligingsbedrijf (we noemen geen naam. Slechte reclame is namelijk ook reclame) onder andere samen met de politie zit, zoekt zich echter een ongeluk en deelt elke week wel weer een paar verboden uit. Het uitdagen met de sjaal is de meest verse.

‘Waar gaat dat toch heen met het voetbal’ is een bekende uitspraak in een sketch van Jiskefet. ‘Waar gaat dat toch heen met de COGA?’ is van toepassing in Deventer. Het loopt uit de hand. De mensen in deze commissie zijn de weg kwijt. Go Ahead Eagles pronkt altijd met de volkse voetbalsfeer op de tribunes, maar dat matcht totaal niet met de realiteit. Het is een lachertje geworden, met Ludwig nu als lijdend voorwerp. Deze affaire zorgt ervoor dat een initiatiefrijke supporter er helemaal klaar mee is.

Advertenties

10 thoughts on “De verboden sjaal

 1. GODVERDOMME!!!!!
  We mogen straks niet eens meer een scheet laten of we krijgen een sv.
  Dat Ludwig een sv krijgt mogen we niet toelaten.
  Ik ben echt PISSIG!!!!!!
  LUGT, WAAR BLIJF JE NOU???
  COGA OPPOTTEN!

 2. In Zwolle wordt gezwaaid met sjaals met de tekst “100 % anti Eagles”. Niemand stoort zich daar aan, hoewel het een stompzinnige tekst is. Laat iedereen nou eens ophouden met negatieve teksten over andere clubs en beginnen met positieve teksten over de eigen club. Kan niet moeilijk zijn? Toch????

 3. De stadionverboden zullen niet voor niets opgelegd worden. Als ik soms hoor hoe dat B-SIde tuig tekeer gaat met scheld kannonades richting scheidsrechter en soms eigen publiek. SCHANDE!!
  Voorbeeld: Eerst wordt een ernstig zieke GAE medewerker zijn laatste ronde door het stadion gegeven en toegezongen en een aantal weken later wordt het woord “kanker” weer gebruikt als scheldwoord door de supporters. Hoe bekrompen ben je dan als persoon/supporter! Geen goed woord voor over. Laten ze maar meer stadionverboden uitdelen aan supporters die de regels overtreden en zich niet volgens de richtlijnen kunnen gedragen!

 4. Haha je bent toch ook een complete klapmongool als je met een sjaal gaat lopen zwaaien als volwassen kerel waarop je, – in basisschool niveau Duits – beledigingen jegens de andere club hebt laten borduren. Dik verdiend dat stadionverbod. Als je je niet kunt gedragen in een stadion dan ga je maar lekker thuis voor de TV zitten kijken en je moeder lastig vallen met je kleuterige kutgedrag.

 5. @Jan Dat kleuterige kutgedrag, lees beleving supporter, heeft wel voor de GAE 115000 euro in het laatje gebracht. Nu zeg ik niet dat dit een vrijbrief is om rotzooi te trappen, maar wanneer ludieke acties zoals deze (sjaaltje) niet meer mogen en worden bestraft, dan haalt dat de ziel uit de fanatieke supporter en de voetbalhumor. Maar dat jij zal niet erg vinden, want jij hebt vast gestudeerd en weet hoe het hoort…. echt een keurige reactie van je vent!

 6. tjah het staat gewoon op hun website

  http://www.ga-eagles.nl/images/pdf/gedragsregels/standaardvoorwaarden_knvb.pdf

  8.3 Het is verboden in het Stadion te gooien met enig voorwerp of enige vloeistof.

  8.4 Het is verboden in het Stadion middelen aan te wenden dan wel voorhanden of in bezit te
  hebben die, naar het oordeel van stewards, het beveiligingspersoneel en/of de politie,
  onnodige hinder of overlast aan derden veroorzaken of kunnen veroorzaken, gevaar
  kunnen doen ontstaan voor of schade kunnen toebrengen aan een anders persoon of goed.
  Daaronder begrepen middelen tot het produceren van geluid, dat het niveau dat
  normaliter door een supporter pleegt te worden voortgebracht, te boven gaat.
  Gedeponeerd te Utrecht op 15 juni 2004 4

  8.5 Het is verboden zich in het Stadion te gedragen op een wijze die anderen als
  provocerend, bedreigend of beledigend kunnen ervaren. Voorts is het verboden enig
  gevaar voor de gezondheid of de veiligheid van zichzelf of anderen te scheppen dan wel
  aan anderen schade toe te brengen.

  Artikel 10 Sanctie
  10.1 Een ieder die handelt in strijd met deze Standaardvoorwaarden, kan door stewards, het
  beveiligingspersoneel en/of de politie zonder voorafgaande waarschuwing:
  – de toegang tot het Stadion worden geweigerd;
  – uit het Stadion worden verwijderd; dan wel
  – worden overgedragen aan de politie.
  Dit heeft tot onmiddellijk gevolg dat het Toegangsbewijs van betrokkene(n) zijn
  geldigheid verliest en kan worden ingenomen, zonder dat enig recht op restitutie ontstaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s