Boekrecensie: Bres

Henk Bres is een heerlijke flapuit. In Nederland werd hij populair toen hij op televisie verscheen bij het programma ‘Het Lagerhuis’. Daarvoor was hij al een bekend persoon op de tribunes van FC Den Haag. Op ‘Midden Noord’ voelde Bres zich het meest op zijn gemak. Vanaf de jaren tachtig tot midden jaren negentig werd Bres zelfs berucht. Samen met een ander vooraanstaand figuur werd hij het landelijke gezicht van de harde kern van Den Haag. Uiteindelijk nepten zijn eigen jongens hem, door een etentje op zijn naam te zetten. Bres wist van niks.

In ‘Bres, van hooligan tot knuffeldier’ is alles terug te lezen. Het boek leest weg als een tierelier. Het is alsof je bij de schrijver Jan Dijkgraaf, Bres zelf en zijn vrouw Corretje aan tafel in huizen Bres zit en Bres op de praatstoel zit. Het eerste deel van het boek is bestemd voor verhalen over FC Den Haag. Bres neemt je onder andere mee naar het Zuiderpark, Amsterdam, Eindhoven en Enschede voor de betere sensatieverhalen. Als je zijn verhalen leest lijkt Bres wel een van de topboys te zijn geweest. Hij neemt geen blad voor de mond. Bres geeft bijvoorbeeld mede-eigenaar van Swansea en fanatiek FC Den Haag-supporter John van Zweden nog een ‘tikkie’. ‘Die hoorde er wel een beetje bij, maar was niet echt van de harde kern. Hij deed wel mee af en toe, als het veilig was. Maar als er echt klappen vielen, zag je hem niet. Wat dat betreft was een lafaard.’

In het tweede deel van het boek gaat Bres in op zijn privéleven. Over zijn vrouw Corretje, zijn avonturen die hij meemaakt als hij geld wil verdienen. Die ene keer op een foute manier, de andere keer op een correcte. Bres is van alle markten thuis. Volgens zijn vrouw is hij iemand met een grote bek maar een heel klein hartje. Bres, inmiddels een zestiger, is een huismus geworden en die het heerlijk vindt om zijn levensverhaal te vertellen. Dat blijkt uit alles.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s