De voetbalquiz

Het is een beetje een raar gezicht. Een kroeg met alleen maar mannen. Niet echt een plek waar je als vrouw zomaar even binnen stapt. Aan de andere kant is de kans op een kersverse vriend heel groot. Aandacht heb je sowieso. De kans van slagen is groot. De kans is echter ook aanwezig dat er een massaal ‘Laat je tieten zien’ ingezet wordt. Eigenlijk moet er op de deur staan: ‘Betreden op eigen risico.’ Leken kunnen denken dat het hier om een officiële homo-meeting gaat. Honderd mannen bij elkaar. Eerlijk is eerlijk. Het zou kunnen toch? Maar niets van dit alles. Het is een voetbalquiz.

Jongens die van voetbal houden pronken graag met feitjes. Wie speelde er achtereenvolgens voor Willem 2, Feyenoord, Galatasaray én Southampton? Hoe heet het stadion van Everton? Wie werd er voor de laatste keer twee keer achter elkaar topscorer in Nederland? Op middagen zoals deze wordt er volop met feitjes gesmeten. De vragen zijn vaak aanleiding voor grotere discussies over andere feitjes in het voetbal. Over voetbalfeitjes kan je uren doorlullen. Afkijken is opeens weer van toepassing. Net als vroeger. Sneaky meeluisteren met de buren, of zij toevallig wel weten waar Bahia heen is gegaan na zijn jaren bij Feyenoord. Hoe meer pitchers met bier er rondgaan, hoe luidruchtiger het wordt. Na vijf rondes met lastige vragen stijgt het stemvolume en moeten de quizmasters hun eigen stemmen verheffen om boven de mondige voetballiefhebbers uit te komen.

‘Als je dit soort vragen weet, neuk je waarschijnlijk nooit,’ zegt iemand als reactie op het bekendmaken van de winnaars na de finalevragen. Het is een typische mannenopmerking op deze momenten na vijftien bier en drie bitterballen. Het is niet eens een verwijt. De winnaars moeten het als een compliment zien. Het zijn de freaks van dit stel voetbalkenners of jongens die zich zo noemen. ‘Hij heeft zijn jas nog aan,’ zingt daarna iedereen richting de winnaar die de hele middag zijn jas aangehouden heeft in de warme kroeg.

Een voetballoos weekend. Vul dat maar eens nuttig in. De één gaat naar Engeland om een Lower League wedstrijdje te kijken, de ander maakt een kortere trip naar Antwerpen. Anderen gaan quizzen. Zo lang het woordje ‘Voetbal’ maar valt. Gelukkig is er volgende week gewoon weer competitievoetbal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s