Matchday: Krumz in Gambia

Als ik aan Gambia denk, denk ik aan hitte, heel veel zon en veel zanderige vlaktes. Kleine magere hongerige kinderen, met opgezette bolle buikjes. Her en der een vlieg op de mond. Soms krijgen ze rijst toegediend of iets wat op melk lijkt. Tegenwoordig denk ik daar ook de ziekte Ebola bij. Misschien een beetje primitief gedacht, maar bij het merendeel van de Afrikaanse landen heb ik dit beeld. Gelukkig zien we ook andere mooiere beelden momenteel. Zo is Mawouna Amevor voor de tweede keer naar Togo gereisd om daar mee te spelen met het nationale elftal. ‘Onze’ Amevor is gewoon international, alsof het niets is. Hij won laatst twee keer van Oeganda, iets dat ze in Togo niet verwacht hadden. Het hele land op z’n kop en Amevor en zijn maatjes zijn nu helden.

Maar Amevor is niet de enige Eagle die in Afrika zat. Krumz, die in het echt gewoon Jeroen heet, zit in het eerder genoemde Gambia. Op de een of andere manier is Jeroen verliefd geworden op het land, na een eerdere vakantie daar. Kom er maar eens op, op vakantie gaan naar Gambia… Mij niet gezien, maar er zijn dus avonturiers die het wel doen. Jeroen kreeg zelfs heimwee naar het Afrikaanse land toen hij net terug was in Deventer. Een aantal jaren later verwezenlijkt hij zijn droom. Sinds een week of drie loopt Jeroen weer rond door Gambia, alsof hij er al jaren woont. Hij is er niet zomaar. Jeroen is namelijk aan het werk voor de Nederlandse organisatie Future for Young People. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een echte voetbalcompetitie opgestart wordt, zodat jongeren niet meer op straathoeken hangen, maar actief gaan voetballen.

In Nederland zocht Jeroen allerlei sponsoren. Zo wist hij bij Go Ahead Eagles een tenue voor een heel team los te peuteren. Twee weken geleden was er een prachtige foto op Facebook te zien met tien Gambianen en Jeroen in één elftal. Het leek net op een satellietclub van Go Ahead Eagles in Afrika. Bananendozen vol giften gingen mee naar Gambia. Er is zelfs materiaal per pakjesboot vervoerd, om daarheen te krijgen. Trainingspakken, ballen, en allerlei handige troep voor voetbalelftallen kan nu gebruikt worden.

krumz

Gambia heeft goede internetverbindingen, ook niet iets wat je verwacht bij het land. Je verwacht overal losse draden aangevreten door arme straathonden. Blijkbaar is dat niet zo. Op de Facebookpagina ‘Krumz in Gambia’ krijg je regelmatig updates. Jeroen was nog maar net in Gambia en hij viel met zijn neus in de boter. Hij was op bezoek bij jongens van Tanjeh United FC. Die hadden hem meegenomen naar de finales van een lokaal toernooitje. Het werd een fantastische ervaring. Tanjeh won en iedereen werd helemaal dol van vreugde. Het veld werd bij elk doelpunt bestormd. Gelukkig voor de supporters in Gambia kennen ze daar geen stadionverbodencommissies, anders was het nu foute boel. ’s Avonds was er een groot feest in de wijk om de overwinning te vieren.

Jeroen voelt zich helemaal op zijn gemak in Gambia. Hij roept iedereen op om naar het Afrikaanse land te komen. Er is helemaal geen Ebola en de mensen zijn allemaal super vriendelijk. Ik twijfel nog wel een beetje. Ik verkies voorlopig mijn eigen veilige bank boven Gambia. Voor nieuwtjes volg ik Jeroen elke dag.

(Deze column stond in Matchday, het officiele programmaboekje van Go Ahead Eagles)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s