Boekrecensie: Bureau Sport

Bureau Sport is misschien wel het leukste sportprogramma op televisie tegenwoordig. Erik Dijkstra en Frank Evenblij, bekend als Jakhalzen in DWDD, maken al een paar jaar leuke televisie. Hun interviews hebben altijd een net wat andere invalshoek. Ze gaan op zoek naar ervaringen bij sporters die je niet als eerste verwacht. Hun sportieve prestaties zijn niet het belangrijkste. Het gaat om het verhaal achter de sporter.

Alle hoogtepunten uit het televisieprogramma zijn nu terug te lezen in het boek dat ook gewoon Bureau Sport heet. Zo belandt Evenblij met sprinter Ben Johnson bij Willem 2, waar Johnson een van zijn pupillen wil slijten aan de Tilburgse club. Dijkstra is een groot wielerfanaat en gaat zelf achter het effect van de topdoping EPO aan. Evenblij vertelt over zijn barre tocht op zoek naar Christo Stoitsjkov, maar nog mooier is zijn interview met de beruchte Surinamer Ronnie Brunswijk. Dijkstra zet daar weer de zoektocht naar de schoen van Diego Maradona, waarmee hij Napoli in 1987 naar het kampioenschap schoot, tegenover. Beide heren beschrijven hun avonturen zo naturel mogelijk, zo dat het net lijkt als je er naast staat.

Verder komen de vaste rubrieken uit het programma terug in het boek, zoals ‘In de verhoorwagen’ en de columns van Youp van ’t Hek. Op de achterkant staat vermeld dat je in het boek een kijkje in de keuken van het origineelste sportprogramma op de Nederlandse televisie krijgt. Daar is niets van gelogen. Het is natuurlijk niet allemaal nieuw voor de mensen, maar dat mag de leespret niet drukken.

(Deze recensie is eerder verschenen in het nieuwe voetbaltijdschrift ‘Staantribune’, gratis te lezen op http://www.staantribune.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s