Kom dan!

De één vindt het triest,  de ander vindt het stoer. Mensen uitdagen in een voetbalstadion hoort er een beetje bij. En dan het liefst als er een hek of een glazen wand tussen zit. Het lijkt net of je heel erg gek bent, maar bovenal is het gewoon erg veilig. Er gebeurt uiteindelijk toch niks.

Vorig weekend werd er weer veel uitgedaagd in diverse Nederlandse stadions. Met de vingers wijzen en uitnodigende gebaren maken. Even de tegenstander, die in een ander vak staat, uitnodigen om de fysieke strijd aan te gaan. Verbaal komt men er over het algemeen niet uit. Na menig ziekte naar elkaar geschreeuwd te hebben is elkaar uitnodigen de enige optie. ‘Kom dan!’ schreeuwt de een naar de ander. De ander schreeuwt hetzelfde. Ook hier komen ze er vaak niet uit. Een veel voorkomend probleem in voetbalstadions. Supporters van concurrerende clubs zijn het vaak niet met elkaar eens.

In De Adelaarshorst verloor Go Ahead Eagles van AZ. AZ was met ongeveer vierhonderd supporters naar Deventer gereisd. Ze vierden een bescheiden feestje, want ze gingen winnen. De supporters van Go Ahead Eagles dropen af precies langs het uitvak. Ze konden elkaar dus zien. Uit het niks begon een supporter van Go Ahead Eagles wild twee keer te springen, best hoog. Hij schreeuwde ‘Kom dan!’ erbij. Het was niet te zien, maar waarschijnlijk had de supporter iemand in het uitvak op de korrel. De supporter sprong nog een keer hoog en maakte met zijn hand een uitnodigend gebaar. Alsof de Alkmaarder even over de te hoge glazen wand klimt en de strijd aan gaat met de supporter van Go Ahead Eagles. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Dat weet iedereen. Dat maakt het uitdagen op zich best treurig. Die supporter weet ook wel dat er geen tegenstander de wand overklimt. Na die derde sprong viel hij precies in de handen van een steward, die hem tot kalmte maande. Nog een keer wild doen met een hand richting uitvak en toen droop de supporter af. Een vriend van de uitdager moest lachen. Lastig in te schatten of dat uitlachen was, maar het leek er wel op.

De vraag is dan wat er in het hoofd van zo’n supporter omgaat. Het leek in ieder geval niet op iets van humor.  Kan hij de nederlaag niet verkroppen? Is hij oprecht kwaad op die supporter van de tegenpartij, die hij verder niet kent, en die ook weinig aan de nederlaag kunnen doen? Vindt hij dat hij op moet opvallen, zodat andere supporters hem misschien gek vinden? Gelooft hij echt dat de supporter van de tegenpartij er zo aan komt? Of gaat er helemaal niks aan zijn hoofd om, net als de televisie weleens sneeuw geeft?

Uitdagen in voetbalstadions hoort er dus bij, anders is het allemaal ook maar zo saai. Het levert je verder niks op. Maar als je dan uitdaagt, zorg dan wel dat het er een beetje uitziet. En neem jezelf vooral niet al te serieus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s