Boekrecensie: Stijn Umans in Brazilië

In Nederland zullen weinig mensen hem kennen, maar in België is hij wereldberoemd. De dertig jarige Stijn Umans werd bekend door zijn rol in de documentaire reeks ‘Iedereen Duivel’, dat over het Belgische nationale elftal en aanhang ging in de aanloop van WK in Brazilië. Umans werd gevolgd als zeer fanatieke supporter. Hij lijdt echter aan een ernstige vorm van botkanker. Hiervoor kan hij zich alleen nog verplaatsen in een rolstoel. Ondanks dat had Umans maar één doel. Hij wilde heel graag met ‘zijn’ Belgische elftal naar de wereldkampioenschappen. Journalist Bart Cop ging mee en schreef alles avonturen uit.

De ondertitel van het boek is ‘De droomfinale van zijn leven’.  Umans weet dat hij niet meer lang te leven heeft. Hij zette echter alles op alles om naar Brazilië te gaan. Met een stel vrienden puzzelde hij een heel reisschema in elkaar. Zijn vader, zijn allerbelangrijkste steun, kon ook mee, nadat er een speciale benefietwedstrijd georganiseerd was met daarbij veel oud-internationals van België. Met die wedstrijd werd voldoende geld opgehaald om de tickets voor zijn vader te betalen.

‘Nooit opgeven, altijd voor je droom blijven gaan’ is het motto van Umans en dat is goed te merken in het boek. Hij haalt het maximale eruit in Brazilië. Alle wedstrijden van het Belgische elftal bezoekt hij en daarnaast gaat hij helemaal in het feestgedruis rondom die wedstrijden. In Brazilië wordt duidelijk dat hij een beroemdheid is geworden. Tijdens het WK is hij op honderden foto’s terecht gekomen. Eén van de hoogtepunten wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse journalist Joep Schreuder. Umans mag mee naar een persconferentie van België, waar hij bondscoach Marc WIlmots nog even wat tactische tips geeft.

Het is natuurlijk niet alleen maar hosanna. De kanker beperkt Umans ook nog weleens, maar het algehele gevoel na het lezen van dit boek is positief. Na het WK is het snel minder gegaan met de fanatieke voetbalfan. Het heeft hem veel krachten gekost. Hij is momenteel niet meer in staat om wedstrijden te bezoeken. Zijn bed is zijn vaste stek geworden. Eerder dit jaar werd hij nog wel uitgeroepen tot Supporter van het jaar in België.

Dit boek is het bewijs dat als je echt wat wil, er veel mogelijk is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s