Waarom Go Ahead Eagles Europa niet in moet willen

Let op: dit stuk is een persoonlijke mening. Je hoeft het er dus niet mee eens te zijn. De fanatieke reizigers onder ons zullen dit stuk vervloeken. Ze zullen zeggen: ‘Waar bemoeit de schrijver zich mee? Wat een zuurpruim. Dit is een buitenkans. Ik heb altijd gedroomd van Europa! Die kans moeten we met beide handen aangrijpen.’ Is ook allemaal zo. Ieder zijn mening. Hierbij de mijne.

Voorzitter Edwin Lugt liet vorige week trots weten dat hij met Go Ahead Eagles vol voor de mogelijkheid gaat om Europees Voetbal te spelen. Hij vindt het waarschijnlijk een eer. Europees Voetbal spelen is ook een eer, maar ook onder de huidige omstandigheden bij Go Ahead Eagles? De Fair Play-prijs is een buitenkansje voor het Nederlandse voetbal. Een extra plaats in Europa. Dat moeten we als land uiteraard koesteren. Maar moet je als nummer zeventien van de Eredivisie (onder voorbehoud uiteraard) Europa in willen? Europees Voetbal moet je verdienen. Daar werk je een heel seizoen hard voor. Je prestaties zijn bovenmodaal en uiteindelijk vier je het als een prijs. Mocht Go Ahead Eagles de Fair Play-prijs winnen is dat geen prijs. Eigenlijk is het een schande. Bijna onderaan staan en toch hoog scoren qua Fair Play. Zoiets is niet te vieren.

Als Go Ahead Eagles zich dit seizoen handhaaft (iets wat in de planning ligt) doen ze dat op zondag 31 mei. Dan laat je spelers nog een paar keer uittrainen, waarna ze met een goed gevoel op vakantie gaan. De technische mensen van Go Ahead Eagles moeten dan als de wiederweerga een fatsoenlijke selectie gaan samenstellen. Daar hebben ze een maand voor, want donderdag 2 juli staat de eerste wedstrijd in de Europa League gepland. Het komt er op neer dat de selectie alweer op maandag 22 juni moet samenkomen om enigszins aan elkaar te wennen en weer op krachten te komen. Er zijn dus drie weken om een gehele selectie samen te stellen. Dan moet ook, omdat je uiteraard zo goed mogelijk voor de dag wil komen in Europa. Dat lijkt totaal niet realistisch, als je kijkt naar de manier waarop dat voorgaande jaren is gegaan. Ook zullen de spelers na een week training nog niet topfit te zijn, een minimale vereiste voor de tot dan wedstrijd van het seizoen.

De thuiswedstrijd(en) kunnen niet in de Adelaarshorst gespeeld worden, omdat deze in de zomer verbouwd wordt. Pas in de vierde ronde, ergens in augustus, is het mogelijk een keer thuis te spelen. Voor een club als Go Ahead Eagles is dat te ambitieus. Komt erop neer dat je dus je wedstrijd(en) in bijvoorbeeld Emmen zal moeten gaan spelen. Hoeveel mensen gaan er speciaal naar Emmen in Go Ahead Eagles tegen een club uit bijvoorbeeld Andorra, Oezbekistan, Liechtenstein of Wit-Rusland te zien spelen? Duizend? Tweeduizend? Er zullen geen rijen voor de kassa ontstaan in ieder geval. Je moet als club ook niet willen om je thuiswedstrijden in een ander stadion te spelen. Go Ahead Eagles is de Adelaarshorst en als je dan toch een keer Europees speelt, moet dat je het eigen stadion doen.

Waar het uiteraard allemaal om draait is het reizen. Supporters reageerden enthousiast met ‘Wij gaan Europa in!’ Dat is een eerste reactie, maar het is vooral roepen. Hoeveel supporters gaan er echt? De loting is anderhalve week voor de eerste wedstrijd. Als je geluk hebt speelt Go Ahead Eagles eerst thuis, zodat je de uitwedstrijd beter kan plannen. Als je naar de lijst van deelnemende clubs kijkt is al meteen te zien dat de kans op een vliegreis vrij groot is, of je moet een fan zijn van een flinke roadtrip met de auto. Betaal midden in de zomer maar eens voor een vliegreis. Daar word je niet vrolijk van en voor velen is dat niet eens te betalen. Het meest dichtbij is Luxemburg. Maar liefst drie clubs uit dat land zijn er vertegenwoordigd. Maar wil je daar echt heen? Haal je daar dan echt je voldoening uit? De enige redding is een loting tegen West Ham United, al zijn die (net als ons) nog niet eens geplaatst. Aberdeen klinkt ook leuk, maar voor de rest zijn het nietszeggende clubs. Het is dan wel ‘Europa’, maar eigenlijk ook weer niet. FK Čukarički, Neftchi Baku, Kruoja Pakruojis of Sillamäe Kalev. Veel plezier.

Omdat het allemaal zo half-half is, kan Go Ahead Eagles er beter voor kiezen deze ‘prijs’ te laten schieten. Het helpt de club in niets verder. Het legt een hoge druk op alles en iedereen binnen de club en het is een te grote vraag of dat wel werkbaar is. Het zal ongewenste stress opleveren, waar je ook de rest van het seizoen alleen maar last van zal hebben. Over de kosten van dit hele project maar te zwijgen. Er zullen uiteraard ongeveer honderd supporters teleurgesteld zijn. Maar als Go Ahead Eagles volgend seizoen in de voorbereiding nou een keer een mooie trip naar Engeland regelt is iedereen dat snel vergeten.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s