De WK Finale van 2010

Gisteren was het dus precies vijf jaar geleden dat Nederland de WK-finale tegen Spanje speelde. Iemand op de twitter-account van het magazine Staantribune herinnerde ons er even aan. Je ziet meteen weer dat beeld voor je dat Arjen Robben één op één staat met Iker Casillas. Robben kiest de goede hoek, maar de Spaanse keeper heeft geluk en tilt in een reflex zijn been op. Via een teen verdwijnt de bal naast het doel. Was bijna de 1-0 van Nederland. Niet dat het dan zeker was dat ‘we’ zouden winnen hebben, maar dichtbij waren we zeker.

Herinneringen gaan terug naar de plek waar we keken. In Deventer stond voor het eerst een joekel van een scherm op de Brink. Naar schatting tienduizend mensen waren daar op afgekomen. Wij keken gewoon thuis met een paar jongens, zoals we dat het hele toernooi al gedaan hadden. Niet in overvolle cafés, kantines, of in allerijl opgezette buurttenten. Gewoon thuis voor de buis. ‘Zodat je het allemaal goed kan volgen’ is de meest gehoorde zin, als je uitlegt dat je niet komt. Is natuurlijk niet altijd waar. Het gaat er vooral om dat je fatsoenlijk kan kijken, zonder dom geschreeuw van leken en gegil van vrouwen, die als Oranje speelt ook opeens fanatiek supporter zijn. Mag allemaal, maar liever niet bij ons in de kamer. Wij kijken liever met liefhebbers.

Ook wij waren met de Oranje-hype meegegaan. Opeens verschenen er jongens met oranje shirts. T-shirts snel besteld via online webshops, om niet uit de toon te vallen als we na een overwinning toch nog even naar de Brink zouden moeten om feest te vieren. Na vier wedstrijden steeds hetzelfde ‘hey waarom heb je niks oranjes aan?’ werden we daar ook een beetje moe. Om die vraag te omzeilen was er toch wat geld neergelegd. Van makkelijke t-shirts tot voetbalshirts met iets oranjes erin. Geen shirt van Nederlands Elftal zelf natuurlijk. Dan ben je niet uniek.

Het was een avond vol spanning en stress. Eigenlijk al vanaf het eerste moment. Er werd gejuicht toen De Jong een karatetrap uitdeelde. Vonden we mooi. Niet dat we dat zelf ooit zouden doen, maar dit paste bij het gevoel dat we hadden. Het gevoel dat we ons niet moesten laten neppen door die Spanjaarden. We haatten ze die avond. Het waren allemaal jankerds. Natuurlijk wisten we dat ze goed waren, maar er werd die avond niet één keer lovend over ze gesproken. We waren zo nationalistisch als de pest. Met grote ogen werd de wedstrijd gevolgd. De deur van de WC bleef open als er geplast werd, om zo mee te kunnen kijken op het televisiescherm. Bakken chips werden alleen bijgevuld bij dode spelmomenten, net als dat de flesjes niet tijdens de wedstrijd uit de koelkast gepakt werden.

Na de misser van Robben vertrok de eerste kijker. Hij kon de spanning niet meer aan. Hij ging in de auto een stuk rijden. Geen radio aan. Hij zou het later wel horen. We moesten er allemaal een beetje om lachen en gingen ook weer snel op in de wedstrijd. Hoe verder de wedstrijd vorderde, hoe stiller het werd. Er werd niet meer gedronken en gegeten. En toen dat doelpunt hè. ‘We hadden aan de andere kant een corner moeten hebben!’ schreeuwde iemand, drie keer heel hard. Er werd gevloekt en gekankerd. Teksten die verder niet voor herhaling vatbaar zijn. Iemand anders ging even pissen, met de deur dicht. De rustige benadering. Weer iemand anders vertrok naar buiten en om af te koelen. Een half uur later kwam hij terug. Later hoorden we dat hij met jan en allemaal verbaal ruzie had gemaakt.

Het resultaat was natuurlijk kut, maar de avond was historisch. Dat vergeet je nooit meer. Waar je keek, met wie je keek. Soms weet je nog precies wat je die dag gedaan hebt. Het heeft ook weer iets moois. Het zijn dagen waar je het nog steeds over hebt. En er is op Oranje-front nog geen vergelijkende wedstrijd als de finale geweest. Nederland-Argentinië in Brazilië kwam in de buurt, maar verder niet. Wij hadden graag mee willen maken wat heel Nederland in 1988 meegemaakt had. In 1988 waren we nog te jong voor een volksfeest. Het was ons vijf jaar geleden niet gegund. En toch was het onvergetelijk.

Advertenties

One thought on “De WK Finale van 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s