Roodgele Brieven (41) Wij zijn plebejers

Hey Niet te Kraken,

Hoppa, we staan weer vierde. Op een plek die recht geeft op play-offs. En dan slaan we ook nog een ronde over. Ik heb alvast een vakantie geboekt voor die eerste week na de laatste competitiewedstrijd. Dan hebben we dus geen wedstrijd. Lekker weekje toewerken naar die eerste wedstrijd in de play-offs tegen de nummer drie van de competitie meen ik. Tegen bijvoorbeeld VVV. Ik zie kansen op de finale hoor. Lekker opportunistisch denken. Ik hou ervan.

Nee, gekheid. Dit bovenstaande is natuurlijk nergens op gebaseerd. We zijn nog steeds zoekende, ook na die overwinning gisteren in Velsen. Ik heb de tweede helft van de wedstrijd via een dubieuze stream gekeken. Na de wedstrijd stonden Demmers, Decheiver en Knippenberg nog een beetje na te praten op het veld. Wat me vooral opviel was de opluchting bij de technische staf. Ze tikten elkaar ongemakkelijk aan, als een soort van steunbetuigingen. De spelers vierden de overwinning plichtmatig met de meegereisde aanhang. Ze waren niet uitbundig ofzo, meer zoekende. Zij lijken het ook allemaal niet te weten hoe ze met de situatie om moeten gaan.

Je had het over de strontkar in de laatste brief. Ik moest wel lachen om je ontdekking van honderd jaar geleden. Plebejers werden wij, supporters, dus genoemd: Een stelletje volkse jongens met publiek dat onfatsoenlijk hoont en uitjouwt. Heel herkenbaar nog steeds. Misschien zit dat onbewust wel in de gemiddelde Deventenaar. Zeiken, zeuren en kankeren. De laatste weken heb ik iedereen weer onder een vergrootglas gelegd zien worden. De trainer, de assistenten, de voorzitter, mensen in Larenstein en nu moeten ook de commissarissen het ontgelden. Het lastige is alleen dat we heel moeilijk kunnen inschatten wat ze allemaal precies doen. Het is allemaal niet erg zichtbaar. En wat we zien geeft geen totaal beeld. De enige mensen die we goed kunnen beoordelen zijn de spelers, want die moeten het laten zien op het veld.

Ik weet nog goed dat toen we deze brievenconversatie starten we dachten dat we vooral leuke dingen gingen beschrijven. Nu gaan we al een tijdje mee in de negatieve sfeer. Eigenlijk wil ik dat helemaal niet. Daarom ga ik niet weer in op de rol van de trainer. In het verleden vond ik dat nog weleens mooi. Beetje zeiken, maar zoals mensen dat nu doen is gewoon vermoeiend. Week in week uit lees ik bij dezelfde mensen dezelfde kritiek. Het is echt nooit goed. Mensen worden niet meer blij van een overwinning. Ze weten er altijd wel weer een andere wending aan te geven. En tegenwoordig is dat dus allemaal via social media. Vaak anoniem, vaak ook niet. Hoeveel mensen Edwin Lugt niet taggen in een bericht op Facebook. En elke week weer dezelfde teksten. ‘Trek conclusies, zo kan het niet langer.’ Vroeger maakten we spandoeken, maar dat hoeft nu niet meer. Nu pak je je telefoon en spuw je je gal. Let wel, ik vind goede kritiek interessant om te lezen. Onder goede kritiek bedoel ik kritiek met oplossingen erbij vermeld. Daar lees ik nog weinig over, of heb jij al ergens een naam gelezen van een vervangende trainer waar je echt van achterover slaat?

Het is allemaal zo dubbel. Nu is dan alles kut, maar met veel van dezelfde mensen promoveerden we ook en toen was het allemaal hosanna. Net als jij vraag ik me af of het met een andere trainer allemaal anders zal gaan. Gaat een opvolger opeens andere spelers opstellen? Vinden de verdedigers dan wel opeens de middenvelders? Worden de buitenspelers dan wel vaak aan het werk gezet? Komen die dan wel hun man voorbij en geven ze goed voor, zodat De Kogel er alleen maar tegenaan hoeft te lopen? Ik moet trouwens zeggen dat die nieuwe jongen op rechts best dreigend is, maar niet te snel juichen.

Uiteraard kan het geen kwaad de club weer een keer goed door te lichten. Wat wil je? Wil je stabiliseren of wil je vooruit? Er zitten veel mensen in de club die het goed doen in zaken. Ze hebben dus ergens iets goed gedaan. Steek die koppen weer eens bij elkaar. Het is heel makkelijk om in goede tijden je gezicht te laten zien, maar ook in mindere tijden moet je er zijn. Ik snap dat dat met dit huidige voetbal best lastig is, maar denk dan mee in oplossingen. Het is heel makkelijk om te zeggen dat alles kut is, maar hoe je iets verbetert is mooier. Dat is toch een uitdaging voor die ‘belangrijke’ gasten. Maar ook dit is een mening van buitenaf. Misschien gebeurt dit al wel? Ik hoop het.

Poe, wat een serieus slot. Niks voor mij, maar als je eenmaal aan het brainstormen bent, gaat dat blijkbaar vanzelf.

Roodgele Groet,

Buitenkantje Links

In ‘Roodgele Brieven’ gaan bloggers http://www.niettekraken.nl/ en Buitenkantje Links in op de laatste ontwikkelingen rondom Go Ahead Eagles

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s