Het gewone leven

Helaas. Ik moest wat eerder weg bij de thuiswedstrijd vorige week. Ik had al gezien dat het 0-0 zou blijven, dus veel maakte dat niet uit. Mijn fiets had ik tactisch precies voor de uitgang neergezet, zodat ik meteen weg kon. En dan sta je opeens buiten de poorten van de Adelaarshorst. Het geluid van binnen verstomt. Soms een juich of een andere kreet, maar duidelijk is het niet.

In de Vetkampstraat is het gewoon weer stil. Er staan naast de gebruikelijke geparkeerde auto’s ongeveer dertienhonderd fietsen. Een man laat de hond uit. Hij vraagt niet hoeveel de stand is. Of hij weet het al, of het interesseert hem niet. Een klein jongetje stampt met zijn schoen in een plas water. Er fietst een meisje voorbij. Ze kijkt recht voor zich uit. Het stadion ziet ze niet. Het is interessant. Binnen in het stadion is iedereen bezeten van het voetbal, en als je een stap buiten zet is dat hele gevoel weg. Alsof het een gewone doordeweekse dag is, zonder wedstrijd. Bij veel mensen zijn de gordijnen weg. Bij sommige weer niet. Ze kijken ‘The Voice Kids’ of een ‘Netflixje’. Misschien keken ze de afgelopen jaren wel naar FOX Sports, als Go Ahead Eagles live op televisie was, maar nu niet meer. Hoogstens tikken ze een keer teletekst in om te kijken naar de tussenstand.

Verderop in de straat is dat niet anders. Bijna niemand lijkt geïnteresseerd in de roodgelen. Bij het inrijden van de Veenweg valt meteen een groot spandoek op dat aan een van de huizen hangt. In de huiskamer zit niemand. De bewoners zitten waarschijnlijk wel in het stadion, of ze zitten op het toilet. Er rijden auto’s voorbij. Ze zijn onderweg ergens naartoe, of weer op de weg terug. Ook zij lijken niet met Go Ahead Eagles bezig. In de Bierstraat is iemand druk bezig met het inparkeren van zijn auto. Het lukt hem, of haar niet. Misschien luistert hij of zij wel op Deventer Radio naar het liveverslag. Misschien ook wel niet.

Deventer heeft ongeveer zeventigduizend inwoners en meer dan negentig procent daarvan komt niet bij wedstrijden van Go Ahead Eagles. Dat is voor ons supporters best een gekke gedachte. Wij weten niet beter dat we op vrijdag met de club bezig zijn. Al die anderen zijn dat simpelweg niet. Wat een rare mensen zijn dat eigenlijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s