Roodgele Brieven (11) : Een voorzitter om nooit te vergeten

Hey Niet te Kraken,

Er is nogal wat losgekomen na je laatste brief zeg. Krant erbij, Hans de Vroome die positief is en dan al die reacties op social media. Zelfs Thomas Verheydt is donateur geworden en heeft er een t-shirtje bij besteld. Mooi hoor. Ik heb jullie natuurlijk ook gesteund. In mijn vriendengroep wordt een beetje weifelend gedaan over een museum. Ze vinden het maar ‘mwah mwah’ ook omdat we geen echte prijzen hebben om te tonen. Ze zien liever dat het op het veld gebeurt. Ik sta er zelf anders in. Sta graag even voor die glazen vitrine in het supportershome. Kijken naar items van Go Ahead Eagles. Hoe exclusiever hoe beter. Ieder zijn ding hè. Hoop dat hierbij het herstartschot is gegeven en dat we ergens in de loop van dit seizoen een museum hebben. Voor de mensen die nog niet gedoneerd hebben, maar dat wel willen doen: Hierbij!

voortman1.jpg

Wie volgens mij ook een plekje moet krijgen in het museum is oud-voorzitter Gé Voortman. Al zijn het alleen maar wat foto’s. De beste man is overleden, op 75 jarige leeftijd las ik in de krant. Ik ken de echte smeuïge verhalen van deze man helaas niet, maar hij was wel nauw betrokken bij de opmars van onze club eind jaren tachtig/begin jaren negentig. Als sponsor en als voorzitter. FAM Stofzuigers, Palm Beach zonnebanken en Mors Magnetrons, had hij allemaal iets mee te maken. En die promotie in 1992 natuurlijk. De man was altijd bezig en was ambitieus. Bezig om de club naar een hoger plan te tillen. Probeerde als ik het goed heb ooit een samenwerking met AC Milan van de grond te krijgen. Dat was in die tijd vooruitstrevend. Kwam uiteindelijk ook niet van de grond. Hij wilde Pierre van Hooijdonk halen als eerste spits en ook herinner ik me een bericht in de krant dat hij zei dat Liverpool interesse had in Alfred Knippenberg. Leek me de grootste onzin, maar iedereen wist wel meteen wie Alfred Knippenberg was. En hij ging mee naar uitwedstrijden. Of misschien is het maar eentje geweest. Vitesse-uit in de stromende regen stond hij gewoon in het uitvak. Zijn laatste activiteit voor Go Ahead Eagles was het ‘tippen’ van een jeugdspeler, die nog even in de jeugd heeft gespeeld. Ik ben benieuwd of jullie nog dingen in het archief hebben over deze man. Er moeten meer verhalen zijn. Hij was in ieder geval kleurrijk in mijn herinnering. Ik zag trouwens die foto van hem, Hans Nieuwdorp en Jeroen Boere met een flinke bekerkast achter hun. Waar zullen die bekers allemaal zijn? Als jullie ze niet hebben in ieder geval. Ik heb weleens een verhaal gehoord van iemand dat een supporter gewoon een willekeurige beker van Go Ahead thuis had staan. Naast de televisie, als pronkstuk. Die moet ergens opgeduikeld zijn bij een opruiming. Vond het maar een gek verhaal. Ook de brutaliteit om zo’n trofee aan te nemen. Dat doe je niet. Wie weet hebben wel meer mensen trofeeën in huis zijn.

voortman2.jpg

Gisteren nog naar Terwolde gefietst. Het was weer druk, denk bijna tweeduizend man. Een soort van ouderwets. Heb de eerste helft vanaf de ‘VIP Lounge’ van de supportercoördinatoren bekeken. Goed zicht hoor. Keek net over de koppen van het drie rijen dikke publiek heen. Ondanks dat ik geen enkele vraag had, kon ik zo de hele helft blijven zitten. Daarna heb ik het leren bankstel weer voor iemand anders beschikbaar gesteld. Je schreef over FC Emmen dat we ze even op moesten rollen, maar helaas zijn die rollen omgedraaid. Die gasten zitten nog in dezelfde flow als wij in dat jaar dat Foeke Booy het overnam van Erik ten Hag. Toen ging alles ook nog vanzelf. Spelers die elkaar blindelings konden vinden. Dat is nu in Emmen ook het geval. En dan stonden Cas Peters en die Jansen niet eens in de basis. Toch deden we het niet slecht denk ik. We knokten ons in ieder geval weer aardig terug in de wedstrijd met de 2-2 als gevolg. Die Pouwels spot wel met alle wetten of niet? Vanuit de derde klasse van de amateurs naar de Eerste Divisie. Dat kan toch helemaal niet zou je zeggen. Aangename verrassing tot nu toe. Ik zag hem bij die eerste proefwedstrijd vorig seizoen, maar toen viel hij me niet op.

Je hoort tijdens zo’n wedstrijd om je heen wel dat weinig supporters nog echt weten waar ze aan toe zijn. Supporters worstelen zelf ook nog met hun voorspellingen. De verwachtingen waren zo her en der in de voorbereiding vrij hoog en nu twijfelen ze alweer als Verheydt per ongeluk een bal verkeerd aanneemt. Wat ik in ieder geval denk is dat het elftal alleen maar beter op elkaar ingespeeld gaat raken dit seizoen en dat we daar profijt van kunnen hebben op de tribune. Het zal niet meteen allemaal hosanna zijn. Dat soort tovenaars hebben we niet in de selectie.

Kom net van de boekenmarkt trouwens. Zag her en der wat boeken over Go Ahead Eagles, maar niet veel. Dat is goed nieuws. Dan wil iedereen ze bewaren. Nu bijkomen van de afgelegde kilometers. Tot snel!

Met roodgele groet,

Buitenkantje Links

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s