Roodgele Brieven (13) : Er is weer een klik tussen de spelers en de supporters

Hey Niet te Kraken,

Toch nog even terugkomen op het overlijden van oud-voorzitter Gé Voortman. De minuut stilte voor de wedstrijd was mooi en ook het klaterende applaus in de 75e minuut mocht er zijn. Net als jij ben ik ook nog even in de archieven gedoken. Heb zelfs zijn biografie nog gekocht. Ik wist niet van het bestaan af, maar in 1995 is er dus een boekje over hem uitgebracht. ‘Prettig Gestoord’ heet het. Er stonden nog drie exemplaren te koop op de tweedehands boekensite ‘Boekwinkeltjes’ en die waren binnen een mum van tijd uitverkocht. Mijn exemplaar kostte drie euro. Het origineel bijna tien gulden. Voortman als hooligan op de cover. Zijn verhaal is vrij gekleurd opgeschreven door een journalist van het Deventer Dagblad. Er staan nog wel wat sappige verhalen in over intriges in het toenmalige bestuur. De samenwerking verliep in die tijd niet altijd even soepel. Bij het speuren kwam ik ook nog bij een ander krantenbericht uit. Zijn vrouw is in die tijd ontvoerd. Dat vind ik nog wel wat. De ontvoerder was onder de indruk van het huis van Voortman in Epse en besloot vrij impulsief de vrouw mee te nemen. Hij wist haar pinpas te krijgen en pinde 1500 gulden, maar ze wist te ontkomen en had ook het kenteken van zijn auto genoteerd, dus de ontvoerder werd vrij snel opgepakt. Hij kreeg uiteindelijk 240 uur werkstraf. Vond het een apart verhaal. Er was geen directe link naar Go Ahead Eagles, maar eigenlijk kan het bijna niet anders. Voortman was een publiek figuur en die ontvoerder moet ook niet helemaal gek zijn geweest.

ontvoeren2.jpg

Terug naar De Adelaarshorst van gisteravond. Nou, eigenlijk iets eerder. Ik was ’s middags met een stel vrienden uit eten om het seizoen voor te beschouwen. Dat is inmiddels een soort traditie geworden. Op de achterkant van een bierviltje schrijven we dan onze voorspellingen en diegene die er het meest naast zit wordt er keihard op afgerekend en mag het eten van de volgende voorbeschouwing betalen, inclusief toetje. We hadden wisselende voorspellingen. Er was er eentje die zoveel vertrouwen had in een goed seizoen dat hij naast een zeer positieve voorspelling qua eindklassering al over de bekercompetitie begon. ‘Halve finale’ moest er genoteerd worden. En we mogen hem erop af rekenen zei hij. Ik vond het allemaal vrij opzienbarend. Maar daar komt die dan hè: mijn voorspelling. Onthoud het goed. (tromgeroffel) We worden vijfde dit jaar. Waarom? Omdat we een goed uitgebalanceerde selectie hebben, knap werk zonder extreme financiële middelen. Elke positie dubbel bezet. Als er iemand geblesseerd of geschorst is komt er iemand in die ook precies weet hij moet doen. Omdat de technische staf de selectie dit seizoen nóg beter gaat maken. En omdat er weer een klik is tussen de spelers en de supporters. Dat idee heb ik in ieder geval de laatste weken. Zij hebben nu in de voorbereiding al meerdere keren laten zien dat ze hun rug kunnen rechten en dat vind ik mooi om te zien.

Ik stond gisteren na de tijd te pissen en op het toilet wordt er vaak al flink geanalyseerd. Het is daar een soort Veronica Inside met de gulpen open. Het leidend voorwerp was Thomas Verheydt. Als ik de reacties zo mocht aanhoren kan hij er helemaal niks van. Eigenlijk werd hij al afgeschreven. Hij had het inderdaad lastig zag ik, maar daar moet je wel bij bedenken dat hij nu pas anderhalve wedstrijd meegespeeld heeft. Ik vind het te snel om hem nu al af te serveren. Komt natuurlijk bij dat ik fan ben van dit type spits. Ik wilde hem graag. Uiteindelijk zorgde hij wel voor het belangrijkste moment door die keeper van Sparta onbewust uit de wedstrijd te werken. Sparta trouwens, is dé favoriet voor het kampioenschap van de Eerste Divisie. Heb ik niet gezien gisteren. Royston Drenthe ook niet. Monica Geuze ook niet. Maar terugkerend op Verheydt. Ik zie hem nog wel terugkomen.

Pouwels.jpg

(Foto: Erik Pasman)

De tweede helft was fijn. Er werd regelmatig heerlijk gecombineerd, tot op de achterlijn aan toe. Navratil met twee doelpunten, maar het hoogtepunt was natuurlijk dat steekpassje van V/d Venne binnendoor bij de tweede centrale verdedigers van Sparta op Pouwels. Precies op maat, precies het juiste baltempo. Daar kan ik van genieten. Ik was al fan en ben het nu nog meer. Pouwels (Lekker nuchter interview overigens) maakte het overigens ook goed af. Dat was wel even een droomdebuut in De Adelaarshorst voor hem. Ik blijf me verbazen. Bakx ook betrokken bij twee doelpunten. Die ziet het spelletje echt wel. Nieuweling Paco van Moorsel krijgt dan misschien wel nummer 10 op zijn rug, hij gaat niet zomaar Bakx eruit spelen op die plek. Die heeft zijn visitekaartje inmiddels wel afgegeven.

Om een lang verhaal kort te maken. Ik heb een leuke avond gehad en heb nu al zin in de opening tegen FC Utrecht. 

Met roodgele groet,

Buitenkantje Links

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s