Roodgele Brieven (17) : Saamhorig naar de top

Hey Niet te Kraken,

Bedankt voor de uiteenzetting van een potje Honkbal in Amerika. Daar hoef ik dus nooit heen. Trekt me totaal niet. Een ‘Kisscam’, het is allemaal maar wat. Ik probeer dat dan een beetje voor me te zien in Adelaarshorst, maar het lukt me niet. Die Woerts hè, waar je het over had. Ik heb die uitzending van De Tafel van Kees ook gezien zondagochtend. Hij schijnt er wel vaker te zitten. Ik vind het prima als iemand een andere mening heeft. Dat houdt de boel spannend. Maar die man heeft alleen zijn eigen waarheid. Slecht, soms onverstaanbaar, pratend probeert hij alles er doorheen te drukken. Alfons Groenendijk van ADO Den Haag had bijvoorbeeld zijn bedenkingen. Dat is natuurlijk een echte voetbalman en heeft helemaal geen zin in al die nieuwe gekkigheid. Groenendijk kon Woerts ook niet aan zijn verstand brengen dat bijvoorbeeld de competitie van België helemaal niet zo goed ontvangen wordt bij het publiek. Clubs die in maart al klaar zijn of deel moeten nemen aan een afdankertjes play-offs. Kan nooit de bedoeling zijn. Supporters vinden dat over het algemeen niks. De toeschouwersaantallen zijn ook niet goed. Dat is wel een teken. Laat ze in Nederland maar een ploeg meer laten promoveren vanuit de Eerste Divisie en daarna nog een hele spannende nacompetitie er tegenaan gooien, met een finale op neutraal terrein. Oud-voorzitter Edwin Lugt heeft dat ook al eens geopperd. Het verschil tussen de onderkant van de Eredivisie en de bovenkant van de Eerste Divisie is niet meer zo groot, blijkt wel de laatste jaren. Maar dit laatste idee is uiteraard puur vanuit oogpunt van Go Ahead Eagles bekeken. ​

Dat relletje, waar je op doelde, om de boel scherp te krijgen blijft achterwege hè. Het is gewoon heel erg rustig. Wel goed om te lezen dat Paul Bosvelt gestopt is als assistent-trainer van Jong Oranje. Hij kon dat niet meer combineren met zijn functie bij ons was de uitleg. Dat is mooi, want dat scheelt toch altijd weer een paar weekenden die hij dan onder de pannen zou zijn. Die tijd kan nu mooi ingevuld worden voor Go Ahead Eagles. De manier waarop de selectie nu is samengesteld is ook duidelijk. Gericht zoeken voor een positie op het veld. Lijstje maken van twintig namen bij nummer 1 tot en met 11 en die jongens in de gaten houden. En dan hebben wij nog geen weet van wat er allemaal aangeboden wordt deze drukke dagen voor de transferdeadline en in het algemeen. Ik ben weleens benieuwd wat voor types er dan langskomen. Ik zag dat Cas Peters naar FC Volendam gaat. Vind ik wel een opvallende stap. Blijkbaar te licht bevonden voor de Eredivisie. Danny Holla, vorig seizoen nog een grootverdiener bij FC Twente die naar FC Den Bosch gaat, ook opvallend. Meest mooie transfernieuws is de transfer van Quincy Promessi naar Sevilla. Gek verhaal was dat zeg. Eerst moest Sevilla 18 miljoen betalen, daarna 20 en daarna weer 22. De onderhandelingen worden bestempeld als ‘moerassig’. Die term kende ik nog niet. En toen was er een discussie over het loon. Promessi ging niet akkoord met drie miljoen, want er was wat met een belastingregeling in Spanje.  En toen vloog hij opeens met zijn privéjet wel naar Sevilla en nu krijgt 3,5 miljoen salaris. Rare wereld is het. Goede keus van Promessi trouwens, Mooie club en een mooie stad. Altijd mooi weer. Ik hou niet van al die nieuwsberichten over spelers die hier maar eventjes gespeeld hebben, maar Promessi is een uitzondering. Die was écht goed. Beste speler ooit die ik hier heb zien spelen. Maar nu pakken we dus naar verluidt een ton. Die kunnen we wel gebruiken, want ik las in Voetbal International dat we dit seizoen met een tekort van zeven ton werken. Met andere woorden: Er is niet behoudend gedacht, iets wat de club weleens verweten wordt.​

Trainer John Stegeman zegt in diezelfde Voetbal International dat hij gaat werken aan de saamhorigheid bij de club. Zo moeten alle spelers van de selectie ook mee naar de uitwedstrijden, ook al horen ze niet bij de wedstrijdselectie of zijn ze geblesseerd. Lijkt me overigens de normaalste zaak van de wereld. Maar hij doelt ook op bijvoorbeeld samen ontbijten of lunchen met de rest van het personeel. Dan creëer je betrokkenheid binnen de hele organisatie, waardoor je meer voor elkaar over hebt. Het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar blijkbaar is er nooit zo gedacht. Als je veel met elkaar optrekt ga je vanzelf meer van elkaar aannemen. Zo kan je de eerste ontmoeting iemand een verschrikkelijke lul vinden, maar na vier keer kom je er soms achter dat je best een klik hebt met elkaar. Dat zal je in het dagelijkse leven ook weleens meegemaakt hebben toch? Het kan uiteraard ook de andere kant op werken, dat je verschrikkelijk moe wordt van iemand. ​Maar dan zijn er genoeg andere tafels om bij aan te schuiven.

‘MVV-uit’ is wel weer een mooi potje om te zien waar we staan. Dat ga ik elke lastige uitwedstrijd zeggen vanaf nu. Vorig jaar ben ik er nog geweest. Toen konden we winnen, ondanks dat het nergens op leek. Deden we niet. Toen was de hand van Bekking en Vlemmings al zichtbaar… Ik stond toen nog te pissen naast Bert van Marwijk. Hadden we het nog even over de beroemde gangetjes op de Worp. Hij zal er morgen ook wel weer zijn. Neem aan dat hij nieuwsgierig is hoe we er dit jaar voorstaan. Diep in zijn hart vindt hij ons toch veel mooier dan PSV? Maarre, als we vanavond weten te winnen, dan zijn we écht goed bezig.  

Met roodgele groet,

Buitenkantje Links

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s