Roodgele Brieven (21) : Bekervoetbal

Hey Niet te Kraken,

Generatiekloofje of niet, ratings zijn altijd leuk. Maakt niet wat voor spel daarbij hoort natuurlijk. Die FIFA 1996 die jij noemt heb ik ook nog gespeeld op de Gameboy, ooit. Dat is wel meer dan twintig jaar geleden hè, echt oude koek dus. Ik moet dat ding nog wel ergens hebben. Als ik het goed heb speelde bij Nederland toen ene De Feijter in de spits, omdat ze de officiële namen niet gebruikten. Veel mensen hadden toen een Gameboy hoor. Dat was het helemaal. Tweehonderd gulden en dan kreeg je Tetris erbij. Later had je van die diskjes waar vijftig spellen of meer op stonden. Die kon je dan in het illegale circuit halen. Als je die had, was je helemaal de man. De Feijter, of hoe die spits ook heette, had in ieder geval een hoge rating, net als Navratil.

Genoten vrijdag? Het scheen dus dat die Dolberg meedeed bij Jong Ajax. Die is dan twintig miljoen waard. Heb jij hem gezien? Ik niet hoor. Ondanks dat er weinig gebeurde voor beide doelen heb ik wel mooie dingen gezien. Er werd keihard geknokt om de overwinning over de streep te trekken. Het publiek had er zin in. Een prima avondje Adelaarshorst weer, ondanks het kloteweer. Het was weer zo’n avond dat ik ’s nachts bij iemand thuis de goals pas echt goed zag bij de herhaling op Fox om een uurtje of twee. Bizar overigens dat tijdens dat de pauze door de onweer die gasten het veld op gingen om het veld te behandelen met hun prikkers en harken. Lekker gevaarlijk.

Bekervoetbal dus morgen. Al is het een affiche van niks natuurlijk, ik heb er wel zin in. Is toch wel een avondje voor de echte liefhebbers. Anders heb ik er geen verklaring voor dat er maar een mannetje of drieduizend op tribune zit. Die andere vijfduizend hebben niet allemaal andere verplichtingen opeens. Dat kan niet. Ook wel een paar memorabele avonden meegemaakt met zo weinig mensen op de tribunes. Overwinningen tegen Roda JC en Excelsior kan ik me nog herinneren. Tegen Roda scoorde Tuhuteru toen nog na een rush van eigen helft. Of de wedstrijd tegen Helmond Sport dat er nog verlengd moest worden. Tcho Tcho scoorde nog. Er was toen echt een fanatieke sfeer.

Memorabel waren natuurlijk ook de uitwedstrijden tegen NAC en Heracles. In Almelo was het toen denk ik wel min vijftien graden. Echt serieus koud. De thuiswedstrijden tegen Feyenoord ook schitterend. Vooral die eerste keer. Waren we de zondag ervoor helemaal weggespeeld tegen Sparta en de donderdag erop stond het elftal van Joop Gall helemaal goed. De mooiste dag was tegen Ajax denk ik, tot aan de aftrap. Die drukte en gezang op de Brink, die tocht naar het stadion en de sfeer in het stadion. Dat was toch wel uniek.

Gek genoeg heb ik ook de nederlagen tegen amateurs goed onthouden. Uit bij HHC was verschrikkelijk, toen we na penalty’s eruit gingen. Agovv-uit begin 2000 was ook een gevoelige nederlaag.  De meest recente dramawedstrijd was natuurlijk tegen Jodan Boys. Dat kon echt niet. Kort daarna sprak ik Hans de Koning, de trainer op dat moment, er nog over en die snapte niet dat de supporters zó boos waren die avond. Dat hij dat niet snapte, snapte ik dan weer niet. 

Mooi was ook Turkiyemspor-uit op een zaterdagmiddag met allemaal smog in de lucht. Ondanks dat wonnen we wel, net als bij Dongen, Bennekom, IJsselmeervogels en HSC’21. Bekervoetbal. Kunnen er uren over doorlullen. Hopelijk doen we dat een paar brieven later weer, als we in de koker bij die snor van de KNVB hebben gezeten. 

Met roodgele groet,

Buitenkantje Links

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s