Roodgele Brieven (29) : De zondebok is gevonden

Hey Niet te Kraken,

Bekervoetbal, het is allemaal maar wat. Toen ik dinsdag naar PSV-RKC keek kreeg ik toch wel stiekem de neiging ons een kleine kans te geven. Wat als Ajax met een B-keus zou spelen, dan moet er toch wel iets mogelijk zijn dacht ik. Als RKC het kan kunnen wij het ook. Wij zijn nou eenmaal beter. Het kwartje viel de andere kant op. Heel eventjes na een minuut of tien dacht ik dat we een soort van controle hadden. Ik was iets te positief op dat moment. Veel spelers haalden hun niveau niet, en Ajax speelde toch met wat meer vaste krachten dan gehoopt.

Waar ik me wel over verbaasde was dat sommige supporters niet met hun teleurstelling om konden gaan. Op dat soort momenten moet er blijkbaar een zondebok gevonden worden. Deze keer werd het Orhan Dzepar, waar het overigens ook Sjoerd Overgoor, Thomas Verheydt, Istvan Bakx of Jaroslav Navratil had kunnen zijn. De keus viel op Dzepar die onnodig balverlies leed vlak voor de 1-0. Een van de initiators van deze discussie is Erik van Luttikhuizen van Deventer Radio, die eerder deze week een column schreef over Dzepar in Deventer Nieuws, waarin hij aangaf dat Dzepar niet de logische speler op de linksbuitenpositie is. Ik denk zelf dat Stegeman Dzepar niet perse als linksbuiten ziet, maar meer als een vierde middenvelder die spelers als Richard van der Venne en Bakx beter laat renderen. En ondanks alle vuile meters die Dzepar maakt komt hij ook nog geregeld in scoringspositie. Twee cruciale doelpunten (Volendam-thuis en Cambuur-thuis) kwamen dit seizoen van Dzepar af. Supporters willen misschien graag een echte linksbuiten zien, maar de vraag is dan of het elftal nog wel zo in balans is zoals nu. De roep om Paco van Moorsel snap ik wel, maar om daar je goed acterende elftal voor op de schop te gooien kan een risico zijn. Daar komt ook nog bij dat in de wedstrijd dat Van Moorsel ‘linksbuiten’ speelde niet echt uit de verf kwam. We moeten er voor uitkijken dat er situaties ontstaan zoals ‘vroeger’ waarin een speler als Toine Rorije een pispaal werd, terwijl hij op dat moment een van de meest talentvolle spelers van de jaren negentig was. Dzepar kan zo’n nieuw geval worden, iets wat gek zou zijn met de resultaten tot nu toe dit seizoen.

aankomst

Aankomst Jan Groeneweg over een soort van rode loper

Vrijdag was het een gekke dag op mijn werk. Jan Groeneweg nam namelijk afscheid. De oudere lezers zullen hem nog wel kennen. Hij speelde eind jaren zeventig/begin jaren tachtig bij Go Ahead Eagles als rechtsbuiten. Hij speelde onder andere mee in de wedstrijd tegen FC Amsterdam. Groeneweg kwam over van NAC en had het al snel naar zijn zin in Deventer. Hij is er sindsdien altijd blijven hangen. Na zijn voetbalcarrière ging hij werken bij hummel, wat later Deventrade werd. De toenmalige baas John Pothoven, vader van ook oud-Kowet speler Marthijn, nam hem in dienst, samen met Henk ten Cate. Later kwam ook Andrë Oostrom er nog bij. Allemaal oud-spelers van Go Ahead Eagles. Groeneweg was ook nog trainer bij onder andere VV Activia, De Gazelle en Koninklijke UD. Grote mond, klein hartje, mooie kerel.

IMG_3001

Jan Groeneweg (rechts) samen met John Pothoven, grote man achter Deventrade en oud-bestuurslid Go Ahead Eagles

Groeneweg werkte dus ongeveer dertig jaar bij hummel. Het merendeel van de tijd zat hij op de heftruck. Die was deze week dan ook versierd tijdens zijn laatste werkdag. Niet dat we blij waren dat hij weggaat, maar we waren uiteraard wel blij voor hem. De afgelopen maanden hield hij een speciale kalender bij en elke keer ging er weer een dikke streep door de maand als er weer eentje op zat. Zo telde hij af naar zijn laatste werkdag. Uiteindelijk werd hij door een limousine opgehaald en naar het pand gebracht voor het laatste bedankje van al zijn collega’s. Onder het genot van een Baco, is hij gek van, nam hij alle bedankjes en cadeau’s in ontvangst. Naast het scouten van jeugdspelers voor Go Ahead Eagles, wat hij tegenwoordig doet, zullen we hem de aankomende jaren veel langs het water zien, want hij kreeg een heel arsenaal aan visspullen. Ik nam altijd elke dag het voetbal van de avond ervoor met hem door in de pauzes, dus die analyses ga ik zeker missen. De afgelopen jaren hebben we het elftal van Go Ahead Eagles regelmatig ontleed. We waren het niet altijd met elkaar eens, maar dat hoeft ook niet. De laatste weken zijn we het echter wel over eens dat we lekker bezig zijn en dat we naar iets leuks zitten te kijken.

Brengt me bij zondag: Telstar-uit. Sinds ze bij Telstar de Frikadel XXL niet meer hebben, ben ik niet meer geweest. Ook dit weekend gaat het me niet lukken, want ik zit in Londen voor een heavy metalweekend met een vleug voetbal. Als dat bijzonder was meld ik me wel weer daarover. Hoe ik de wedstrijd ga volgen moet ik nog even zien, maar dat komt vast goed.

Met roodgele groet,

Buitenkantje Links

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s