Roodgele Brieven (31) : Dé Derby

Hey Niet te Kraken,

Eigenlijk was ik de wedstrijd al vergeten, maar toen ik je brief terug las was je redelijk overtuigd van een soepele afloop van de wedstrijd tegen FC Dordrecht. Ik overigens ook hoor. Dat was nog een aardige ontknoping vorige week hè. Had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. En dan die ‘buitenspelgoal’ die we tegen kregen. Volgens mij is er nog steeds geen uitsluitsel gegeven wat er precies aan de hand was. Laten we dat maar zo houden. Het wordt bij thuiswedstrijden gewoon een ingewikkeld verhaal de rest van het seizoen. Er komt hier niemand meevoetballen, dus daar moeten we doorheen. De ene keer zal dat wat sneller gaan dan de andere. Zo zullen we ook nog wel een keer verliezen, maar voorlopig dus nog niet.

IMG_3249De interviews van John Stegeman zijn inderdaad interessant. Ik begon me op een gegeven moment een beetje te storen aan het temperen wat hij de hele tijd deed, Niet het temperen zelf, want dat snapte ik wel, maar meer de manier waarop. Hij kon ook weinig anders antwoorden. Ik zou ook strontziek worden van de zoveelste journalist die dezelfde vraag stelt over een eventueel kampioenschap na 3, 4 of 5 wedstrijden spelen. Misschien had hij andere woorden kunnen gebruiken op dat moment, zodat het wat minder ‘negatief’ klonk. Afgelopen zondag bij Kees Jansma zag ik hem al wat meer lachen gelukkig. Zijn verhaal kennen we inmiddels. Hij is bezig met een proces en hij kijkt van week tot week. Niks op in te brengen. Denk dat de meeste journalisten dat nu ook wel weten. Dat scheelt weer wat kampioensvragen en daaropvolgende moeilijke gezichten.

Hoe was de boekpresentatie donderdag? Waren er nog veel mensen op afgekomen? Ik schaam me een beetje, maar ik heb het boek nog niet gelezen eerlijk gezegd. Maar dat ga ik begin deze week goedmaken. Dat beloof ik want ik heb zo’n flauw idee dat het morgen in een schoen geleverd wordt. Waarschijnlijk ga ik niet het hele boek lezen, maar alleen het gedeelte over Go Ahead. Het verhaal, dat ik in de krant las, van die Britse spits Miller is natuurlijk al prachtig. Mooi speurwerk van je collega Herman Starink. Een mooie warming-up voor de stoeptegel die de 23e uitkomt. In dat boek heb ik echt zin. Meer dan 600 pagina’s over Go Ahead Eagles, dat is toch een verschrikkelijke luxe? Het kost dan misschien iets, maar dan heb je ook wat in handen.

Maar genoeg geluld, nu het echte werk. Dit weekend ‘Twente-uit’. Beetje kinderachtig misschien als eind dertiger, maar ik heb de hele week al zin in die wedstrijd. De hele week liggen er al een paar blikjes koud te worden in de koelkast. Ik zit bij de duizend gelukkigen die een kaartje voor het uitvak hebben. Binnen een uurtje waren alle kaarten al weg. Echt goed om te zien dat enthousiasme de laatste tijd rondom uitwedstrijden. ‘MVV-uit’ leverde prachtige plaatjes op met jongens in de hekken. ‘NEC-uit’ was ik zelf bij en ondanks het gelijke spel een prima sfeervolle avond en ook ‘Almere City-uit’ was naar verluidt heel gezellig. Zondag wordt het vast ook weer een knaller. Naar verluidt heeft het Sfeerteam weer wat moois in petto.

De discussie laait de laatste weken weer op. Wat is nou dé echte derby van het Oosten? Natuurlijk is de derby tegen Zwolle over het algemeen altijd hectisch en beladen, maar historisch gezien is de wedstrijd tegen FC Twente de wedstrijd waar het om draait. Als je oudere supporters spreekt zijn ze allemaal bij een bepaalde uitwedstrijd midden jaren tachtig geweest. Een Enschedese motoragent met een zijspan maakte daar die avond nogal wat indruk. Dat verhaal heb ik regelmatig gehoord. Bij die wedstrijd werd ook een jongen van elf jaar gearresteerd. Elf jaar! Zat op dat moment gewoon op de basisschool. Die was er vroeg bij. Ik kan niet zo goed kiezen wat nou dé echte derby is. Vooral de thuiswedstrijden tegen Zwolle zijn altijd smullen, maar door het regelmatige hoog van de toren blazen door de supporters heb ik meer een afkeer tegen FC Twente. Het is wel bizar dat je een paar jaar geleden Champions League speelt en dan nu on tour moet door de Eerste Divisie. Een groter contrast is er niet. Zelf heb ik gelukkig de jaren eredivisie in de jaren negentig meegemaakt en daar leerde je ook standaard een hekel aan Twente te krijgen.

twente

Een voorspelling doe ik niet. Het is een uitwedstrijd en dan weet je het nooit bij Go Ahead Eagles. En dan hebben we uiteraard het ‘Er gaan veel mensen mee, dus dan verliezen we meestal-syndroom’. Speelt op de achtergrond altijd mee. Al speelden we in die tijden dat dat gebeurde niet zo constant als dit seizoen. Als we hetzelfde niveau halen als tegen NEC maken we een goede kans, daar ben ik van overtuigd. Een overwinning gaat ons enthousiasme dit seizoen nog meer vergroten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s