Roodgele Brieven (33) : Interessante maand

Hey Niet te Kraken,

Je wilde ongeremd keihard juichen, zonder handrem, tegen TOP Oss vorige week vrijdag, maar dat zat er helaas niet in. Ikzelf was met een paar vrienden in Granada, Spanje. De eerste helft keken we in een soort tapas restaurant om de hoek bij het stadion. Niet dat het daar op een groot scherm uitgezonden werd, we moesten daarvoor kijken op een telefoon leunend tegen een pot met saus. Niet heel luxe, maar we zagen in ieder geval dat er de eerste helft nog niet veel aan de hand was. De tweede helft volgden we noodgedwongen op de tribune van het Estadio Nuevo Los Cármenes via Twitter en Whatsappjes van mensen in de Adelaarshorst.

IMG_3695

De setting in Granada

Maar zoals we de laatste weken zien, gaat het nogal stroef. Het is tijd voor een plan B. Ik ben benieuwd wat trainer Stegeman gaat doen. Niet dat ik spelers uit het elftal wil hebben, maar er is een nieuwe impuls nodig. Tegenstanders stellen zich meer en meer in op ons. Daar hebben we het moeilijk mee. Jong PSV-uit morgen zal ook geen makkelijke wedstrijd worden. Die pikkies zijn altijd vrij getalenteerd. Dat hebben we vorig seizoenen ook gezien. Vooral in die uitwedstrijd eerder dit jaar. De uitslag heb ik verdrongen uit mijn geheugen, maar ik hoopte toen echt dat de spelers voor straf die wedstrijd nog uit moesten spelen nadat die gestaakt was door dat noodweer. Ze hadden nog een straftripje verdiend naar Eindhoven voor die zes minuten.

Niehaus Hoofdrol

Hoofdrol voor Gerrit Niehaus in 1967

Is het gelukt om zonder te kwijlen het dikke boek te lezen? Ik vind het echt prachtig dat er zo’n boek uitgekomen is van onze club. Het was het wachten waard. Echt een boek dat je uitstalt op de tafel en dan stukken leest. In een keer uitlezen is er niet bij. Het is geen boek dat je even erbij pakt op de bank en dan twee uur achter elkaar bladzijdes pakt. Hoe erg ik er ook naar uitgekeken heb, ik heb het boek ook nog niet uit. Ik pak hoofdstukken eruit en dan laat ik het daarna weer open liggen, voor een nieuw goed leesmoment. Het hoofdstuk wat ik mooi vond ging over Gerrit Niehaus, alias ‘Rooie Gait’, een echte Deventenaar uit de Voorstad. Via proeftrainingen bij (toen nog) Go Ahead terecht gekomen en daar vanuit doorgegroeid naar basisspeler van het eerste. Een droomverhaal voor iedere Deventenaar. Hij was zichzelf, werkte bijvoorbeeld naast het voetbal gewoon nog in de zaak van zijn vader. Er wordt door zijn generatiegenoten nog steeds gepraat over  zijn mooie stijl van koppen. In de krant vorige week had Harry Decheiver het over de beste voetballer uit Deventer ooit. Vanwege zijn wereldbeker wordt hij dat weleens genoemd. Decheiver noemde zelf Dick Schneider, maar ik denk dat Gerrit Niehaus ook in aanmerking komt voor die titel, zonder dat ik hem ooit heb zien spelen. Niet voor niets is hij nummer 2 op de betaald voetbal topscorerslijst van Go Ahead (Eagles). Niehaus was helemaal gek van duiven, zoals blijkbaar wel meer mensen in de Voorstad in die tijd, of nog steeds. Ik googelde zijn naam en vond nog een vrij recente foto van hem met een duif. In het boek staat dat Niehaus eigenlijk vrij anoniem is geworden na zijn voetbalcarrière. Zo’n foto vind ik dan mooi. Die man lijkt zichzelf en nog steeds gek van duiven.

Niehaus 2

Niehaus pronkend met een snelle duif

Heb je het interview met Paul Bosvelt op voetbalzone nog gelezen? (Hier Deel 1 en Deel 2) Het is een mooi inkijkje in zijn eerste maanden als technisch manager. Hij kijkt nuchter tegen de zaken aan, dat is voor ons als supporters wel fijn. Geen rare technische plannen, zoals we een paar seizoenen meegemaakt hebben. Termen als ‘High Performance’ heb ik gelukkig ook nog niet voorbij horen komen. Het is allemaal ook geen hogere wiskunde. Het gaat erom dat ze spelers zoeken die bij de club passen en daarnaast ook nog een goed kunnen voetballen. Met het scoutingsapparaat van nu kunnen we dat goed in beeld krijgen. Go Ahead Eagles zal in ieder geval nooit een voetballer aantrekken die men niet live heeft zien spelen las ik. Dat is alweer een vooruitgang. Die Fin die deze week op proef is geweest is daar een mooi voorbeeld van. Je proeft bij de bekendmaking van de proefperiode ook meteen de hoop van de supporters dat het een voltreffer is. Als het aan hun ligt moet die meteen in de basis kunnen. Het is echt verschrikkelijk opportunistisch allemaal. Ook Bosvelt tempert het allemaal een beetje. ‘Het woord ‘Eredivisie’ wil ik niet in de mond nemen. Als je doelen stelt, creëer je namelijk wellicht ook teleurstellingen voor later. Dat klinkt misschien een beetje laf, maar je wil als club vooral verrassen en dat doen we al een beetje. Maar we hebben nog niets en zijn slechts onderweg.’ Wijze woorden en zo is het. Het is december en we staan eerste. Het wordt weer een interessante maand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s