Roodgele Brieven (35) : Sfeerverhogend Piekuur

Hey Niet te Kraken,

Jan de Kreek dus, een naam om me iets meer in te verdiepen. Ik zag hem al voorbij komen uiteraard bij het doorbladeren van het boek. Doordat het zo´n zwaar boek is en ik ´s avonds vooral op de bank lig, ligt het boek er soms wat verloren bij op tafel. ´s Avonds lezen is ook lastig met het soort papier, waarop het licht weerkaatst wordt. Maar ja, allemaal smoesjes natuurlijk. Ik moet meer tijd in het boek steken, ik weet het. Het is sowieso wel gek dat alle aandacht altijd naar Leo Halle gaat. Helemaal als je het boek doorbladert zijn er meer mensen die ´vereerd´ kunnen worden. Zelf hou ik er niet zo van, die verering. Zoals jij al uitlegt, als alle aandacht naar één persoon gaat worden anderen al snel vergeten, wat best zonde is. Hopelijk wordt de aandacht een beetje verlegd na het verschijnen van de stoeptegel.

Ik was in Granada ja, klinkt alweer als maanden geleden, maar het is pas twee weken. Het klinkt denk ik mooier als het werkelijk was, want Granada ligt bij een berggebied en het was best fris, zeker niet de zomerzon die je verwacht in Zuid Spanje. Zonder verder te klagen moet ik zeggen dat het stadion van Granada heel leuk is. Vrij compact, maar wel met drie ringen. In totaal pasten er twintigduizend mensen in. Die zaten er bij lange na niet, maar die er wel zaten waren stuk voor stuk fanatiek. De scheidsrechter floot meer in het voordeel van de tegenstander en dat moest hij aanhoren. Bij elk fluitsignaal stond vrijwel iedereen op om te schelden en wilde handgebaren te maken. Dat laatste kunnen ze goed in Spanje heb ik wel gemerkt. Ze hadden daar ook zo´n spelerstunnel die ze uit kunnen schuiven tot op het veld, zoals je wel meer ziet in Zuid Europa. Leek ook wel nodig. Hij had geen vrienden gemaakt daar. En na de wedstrijd iedereen in die cafés Tapas eten, heel veel. In plaats van frustratie wegdrinken doen zij het etend.

Afgelopen vrijdag tegen Helmond was nog even billenknijpen hè. Was niet echt nodig, als die vele kansen gewoon benut waren. Dan hadden we lekker onderuit gezakt de wedstrijd uit kunnen kijken. Je verwacht dan gewoon die tegengoal. Gek is dat. Zijn wij op dat soort momenten doemdenkers? Of is dat het cliché dat dit de aloude voetbalwet is? Als je de misser in Eindhoven tegen Jong PSV (ik had je al gewaarschuwd ) in het achterhoofd houdt is deze overwinning op Helmond Sport wel goed geweest. Herstel je maar eens na zo’n gigantische zeperd. Dat is niet altijd zo makkelijk. Helemaal in de altijd kritische Adelaarshorst. Je voelt als speler die dik vijftienduizend priemende ogen jou aankijken. Ze verwachten allemaal dat je het wel even rechttrekt. Lijkt me best lastig. ‘Wij’ als supporters zijn dan ook niet in staat om meteen die spelers te steunen vanaf het begin af aan. “Wij’ zijn wat afwachtend. Dat is denk ik wel echt Go Ahead Eagles. ‘Wij’ moeten eerst de wind goed in de zeilen hebben. Heel soms is die steun er al vanaf minuut 1. Ik ben benieuwd of die er tegen FC Den Bosch bijvoorbeeld is aanstaande vrijdag. Die zijn ons mooi sneaky voorbij gegaan op de ranglijst, door een flinke tijd ongeslagen te blijven. Doen ze knap, even weglatend dat ze dat met een externe financier doen. De rol van die financierende Georgiër blijft dubieus. Volgens mij is dat ook nog niet eens allemaal goedgekeurd door de KNVB. Dat is toch vreemd? Los daarvan is het wel mooi dat een club als FC Den Bosch weer meedraait bovenin. Beetje een zelfde club als wij denk ik. De meest volle Adelaarshorst heb ik denk ik meegemaakt tegen FC Den Bosch in de nacompetitie in 1992. Toen hadden ze volgens mij alles volgegooid. 11.000 toeschouwers waren er als ik het goed onthouden heb. Luc Maes scoorde de 1-0, met een rush van eigen helft. De terugwedstrijd heb ik uit mijn geheugen gewist.

Supporters hebben soms best goede ideeën. Ik las er vandaag eentje op ons Forum, als een reactie op een idee dat iedereen in het roodgeel naar het stadion moest komen. Dat laatste idee vind ik niks, maar de reactie wel. Deze supporter opperde namelijk een piekuur voor de wedstrijd. Twee drankjes voor de prijs van één dus. Ik weet niet of het uit kan, maar voor de sfeer is het zeker goed. De gemiddelde heeft wel wat drankjes nodig om in een enthousiaste stemming te komen. Een piekuur kan daar goed bij helpen en het trekt meteen de supporters eerder richting het stadion. Ik ben voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s