Roodgele Brieven (43) : Gerechtigheid

Hey Niet te Kraken,

Is wel een interessante discussie over in welke divisie je als supporter liever speelt. Zoals dit seizoen dat we regelmatig winnen is inderdaad wel leuker als elke week weer moeten ploeteren voor een puntje. Toch ga ik liever naar Go Ahead Eagles tegen bijvoorbeeld NAC, FC Groningen of ADO Den Haag dan tegen Telstar, Helmond Sport of Jong PSV. Maar wedstrijden winnen maakt wel veel goed, dat ben ik met je eens. Oud-perschef Robert Heukels had het er laatst ook over in zijn column op Deventer RTV. Hij schreef dat hij met Bart Vriends in de auto zat en die zei het volgende: ´Robert, zal ik je eens wat vertellen: ik vind het wel even fijn zo. Ik was al dat verliezen zo zat, nu weet ik weer hoe heerlijk winnen is.´ Ik vroeg of hij gek was geworden. Hij gaf meteen toe: “Maar dat is tijdelijk.” Heukels kon zelf maar slecht wennen aan het idee dat er tevredenheid heerst. ‘Waarom haat ik het zo wanneer er tevredenheid heerst, als ‘spelen in de subtop van de KKD’ ook wel prima wordt gevonden? Mijn antwoord: het doet mensen die er alles aan doen hun top te halen te kort,’ zei hij. Ik ben het met hem eens dat we op ten duur weer naar boven moeten, maar laten we nu vooral genieten van de overwinningen die we boeken. De twee seizoenen hiervoor waren nogal frustrerend, dus ik wil dit seizoen tot nu toe koesteren. Aan een wedstrijd waarin we het Net Niet halen wil ik nog niet denken. John Stegeman heeft me aardig aangestoken met het niet verder denken als de eerstkomende wedstrijd. En dat is dus tegen FC Eindhoven. Die hebben van hun laatste zeven wedstrijden er vijf gewonnen, waaronder tegen FC Den Bosch. Hebben wij weer…

Zo’n leeg weekend Go Ahead Eagles is kloten inderdaad. Mijn drank stond vrijdag nog net koud in de koelkast toen ik een belletje kreeg dat het niet doorging. Ik had ook best wel zin. ‘Cambuur-uit’ is toch wel een aardig affiche. Maar ik hoefde de deur dus niet uit. ’s Avonds heb ik wel gezapt tussen Arsenal-Manchester United, NAC-ADO Den Haag en FC Eindhoven-FC Den Bosch, met de koptelefoon op om zo de nieuwe releases op Spotify te checken. Echt multitasken dus. Gisteren heb ik overgeslagen. Een uitwedstrijd in Leeuwarden kan ik me niet voor opladen. Telde ook wel mee dat het live op FOX was. Naar verluidt was het een echt kijkcijferkanon. Qua entertainment kwam het in de buurt van Feyenoord-Ajax. De eerste helft kon het beide kanten op, maar de tweede helft vond ik ons echt beter. Ik heb misschien een roodgele bril op, maar qua combinatievoetbal zijn wij bij vlagen echt goed. Ik zie vergelijkenissen met FC Emmen, dat vorig jaar ook zo goed combineerde. Dat we het voorin niet vaak genoeg afmaken is inmiddels algemeen bekend. Het zegt misschien ook wel iets dat uitgerekend Roland Baas dat doelpunt moet maken.

En dan die scheids hè. Normaal ben ik niet zo van het wijzen, maar gisteren was het toch wel verschrikkelijk. Eerst krijgt Bosz een volstrekt belachelijke gele kaart, voor een aai over de schouder. Daarna vergeet de scheids een Cambuurspeler eruit te sturen bij die doodschop op Navratil en in de tweede helft ging het nog even door. Over de overtreding van Bosz kan je discussiëren. Natuurlijk moet hij niet doorlopen op die speler, maar wederom aait hij de tegenstander, nu op zijn tenen. Die speler van Cambuur deed alsof al zijn tenen eraf getrapt waren. Dat moet je als scheidsrechter aanvoelen en aangeven bij Bosz dat dit echt de laatste overtreding moet zijn. Als Bosz nou een schopper eerste klas was geweest had ik het begrepen, maar als hij juist iets niet is… Het voedde wel weer de kritiek op Bosz. Hij is niet populair onder de ‘social media-supporters’. Doet hij ook maar iets fout dan duiken zij er meteen op. Dat is niet meer te keren vrees ik. Ik vind hem verdedigend ook niet altijd even sterk, maar als je zoals Go Ahead Eagles wil voetballen is een voetballende verdediger geen overbodige luxe. Bosz is wél een speler die met zijn passes een linie over kan slaan, zodat er op andere plekken ruimte ontstaat. Bliek is meer een knokker, zonder hem voetballend te kort te doen, en daardoor heeft hij meer de gunfactor lijkt het. Hij mag het vrijdag weer laten zien. Ik heb in ieder geval gejuicht voor de televisie toen de 1-1 viel. Dat was gerechtigheid.

Op Leon de Kogel kom ik nog terug. Zoals gezegd kijk ik nog niet zo ver vooruit, maar ik vergeet het zeker niet.Daarvoor heeft hij te veel doelpunten gemaakt.

Met roodgele groet,

Buitenkantje Links

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s